22. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske

 U Đakovu je u subotu 23. studenog održana 22. Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, a tijekom dvosatnog programa nastupilo je dvanaest plesnih udruga, kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala te pjevačkih skupina od Iloka do otoka Šolte.
wsGetImage

Smotru su organizirali Savez KUD-ova grada Đakova, Turistička zajednica grada Đakova i KUD Sklad.

Smotru je otvorio đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, rekavši kako će Grad Đakovo uvijek podržavati ovakve projekte. Dodao je kako ova smotra progovara o građanskom Đakovu. Sudionike Smotre pozdravio je i predsjednik Saveza KUD-ova grada Đakova Tomislav Vuković.

Bio je to dvosatni vremeplov plesnim korakom, glazbom, pjesmom i odjećom kroz povijest Hrvatske, sežući u vrijeme hrvatskih plemenitaša i dvorskih balova.

Prikazani su plesovi i pjesme građanske Hrvatske, a pjevane su i starogradske pjesme koje se rado izvode i danas.

Klapa Čuvite je svojim prekrasnim vokalima otpjevala note kojima je dovela šoltanske zvuke u Đakovo – kompoziciju preminulog maestra Ante Škoke za koju je tekst napisala Nataša Blagaić “Kraj prve ljubavi” te obrade narodnih pjesama otoka Šolte “Prid oltaron” i “Na Studencu”.

Na pozornici Hrvatskog doma izvođene su polke, hrvatsko kolo, valceri, plesovi iz sredine 19. stoljeća i drugi. KUD Šolta je zabljesnuo izvodivši isključivo šoltanske plesove.

U povijesti KUD-a Šolta upisana je ovim sudjelovanjem još jedna velika smotra.

KUD Šolta je u povijesti društva sudjelovao na mnogim većim smotrama diljem zemlje, no ostala je poneka na kojoj i nisu te koristimo ovu priliku kako bismo istaknuli da su ovom prilikom dobili poziv za sudjelovanje u Đakovačkim vezovima, najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu, simbolu očuvanja tradicijske baštine, koji svake godine okupi na desetke tisuća sudionika.

Šoltanski sudionici ove prekrasne smotre posjetili su Vukovar te u ovim posebnim danima sjećanja zapalili svijeće posjetivši memorijalna mjesta. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao i đakovački gradonačelnik Mario Mandarić, primili su ih u svojim gradskim vijećnicama uz prigodno druženje, a Šoltani su im zahvalili svojom pjesmom.

Događanja
Šolta