23-godišnjak uhićen zbog ispisivanja uvredljivih grafita u središtu Splita

Uvredljivi grafiti uglavnom su upućeni predsjednicima Republike Zoranu Milanoviću i Domovinskog pokreta Ivanu Penavi

Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska policija uhitila je 23-godišnjeg mladića pod sumnjom da je sredinom siječnja tijekom noći crnim sprejom u Marmontovoj ulici u samom središtu grada ispisao uvredljive političke grafite i time oštetio zaštićeno kulturno dobro.

Iz splitske policije objavili su kako mladića sumnjiče za četiri kaznena djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra, a s obzirom na to da oštećeni zidovi objekata u Marmontovoj ulici predstavljaju kulturno dobro.

Osim toga, iste je noći u ulici Zbora narodne garde na jednom zidu također crnim sprejom ispisao grafit, a u tom je slučaju kazneno prijavljen za oštećenje tuđe stvari jer se ne radi o kulturnom dobru. Tih pet kaznenih djela počinio je 13. siječnja od 1 sat do 4 sata ujutro, a u policiji materijalnu štetu procjenjuju na oko 2600 eura.

– Dovršili smo kriminalističko istraživanje nad muškarcem rođenim 2000. i utvrdili da je ostvario obilježja nekoliko kaznenih djela vezano za ispisivanje grafita, te će danas uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku, potvrdila je policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

Uvredljivi grafiti uglavnom su upućeni predsjednicima Republike Zoranu Milanoviću i Domovinskog pokreta Ivanu Penavi, a na njima je među ostalim pisalo “Milanović. Penava. Most=Ubojice Ukrajinaca”, “Putin zločinac=Milanović”, “Putin=Milanović. Penava” itd.

Oglasi