27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH počela je jučer u Požegi
2020021427_narastaj_dragovoljnih_rocnika_3-870×600-1

Obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH počela je jučer u Požegi, u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH. U ovom naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnice.

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja počeo je prihvatom kandidata i potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju s Ministarstvom obrane. Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja. Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku.

Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u požeškoj vojarni 123. brigade HV-a, a druga faza obuke provodi se i u vojarni 123. brigade Požega i na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna. Posljednja, treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovno u vojarni u Požegi, priopćeno je iz MORH-a. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

Završetak obuke i otpust ročnika 27. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja planiran je 9. travnja. Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. do 2019. godine, oko 8700 ročnika uspješno je završilo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ističu iz MORH-a.

Aktualno
Hrvatska