40-godišnjak osumnjičen za pranje novca

Cilj mu je bio prikrivanja nezakonitog podrijetla imovinske koristi u ukupnom iznosu od 9 milijuna kuna, koju je prethodno stekao počinjenjem većeg broja kaznenih djela
pranje-novca-masina-euri

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanje, temeljem naloga ŽDO Split, nad 40-godišnjakom kojeg se sumnjiči za pranje novca.

Cilj mu je bio prikrivanja nezakonitog podrijetla imovinske koristi u ukupnom iznosu od 9 milijuna kuna, koju je prethodno stekao počinjenjem većeg broja kaznenih djela (zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaja poreza ili carine).

Tijekom 2017. godine u poslovnim knjigama poduzeća, u kojem je kao jedini osnivač i odgovorna osoba, protupravnu imovinsku korist prikazao je kao uplatu vlastitih pozajmica prema društvu, iako u vrijeme evidentiranja tih pozajmica nije imao novčanih sredstava obzirom da su mu svi računi trajno blokirani od svibnja 2012. godine.

Novčana sredstva kojima je raspolagao isključivo su pribavljena navedenim protupravnim postupanjem. Nakon uplate tih pozajmica na račun društva, tijekom 2017. i 2018. godine to isto društvo mu je s osnove povrata pozajmica isplatilo ukupan novčani iznos od 3.136.974,73 kuna. Na ovaj način prikrio je da je navedeni novčani iznos prethodno uprihodio počinjenjem većeg broja kaznenih djela, te je istim novčanim iznosom dalje raspolagao kao da je stečen na zakonit način.

U postupanju spomenutoga utvrđena su obilježja kaznenog djela Pranje novca sukladno čl. 265. Kaznenog zakona te je jučer uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, dok je Posebno izvješće zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Pranje novca dostavljeno nadležnom ŽDO Split, poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

 

Crna kronika
Split