Nikola Grabovac: Očekivanja od berbe su velika, ova godina bila je jako dobra

Kako lagano idemo prema polovici rujna, tako nam se sve više bliži ovogodišnja berba grožđa. Prognoze naših vinara uoči odlaska u vinograde su optimistične, a neki od njih već su u berbi. S jednim od najpoznatijih imotskih vinara Nikolom Grabovcem popričali smo uoči nadolazećeg vikenda.
Nikola, kada bi Imoćani mogli otprilike u vinograde?
-Kod nas, u Vinariji Grabovac, već je počela berba. Dosad smo obrali ranije sorte (Chardonnay i Sauvignon Bijeli), te sorte koje koristimo u proizvodnji pjenušca (Sivi i Crni Pinot te Chardonnay). Ono što većinu imotskih vinogradara zanima je, naravno, berba Kujundžuše, koja bi trebala početi u idućih desetak dana. Stalno pratimo stanje zrelosti te ćemo to i nastaviti kako bi odabrali optimalno stanje zrelosti.
Je li ovo dobra godina za imotsko vino odnosno Kujundžušu?
-Po svim parametrima koje smo dosad mjerili, izgledno je da bi ova berba mogla biti jedna od najboljih u zadnjih deset godina. Iako je još uvijek prerano govoriti, s obzirom na mogućnost nenadanih događaja kao što je tuča, možemo već sada reći da će berba biti jako dobra.
Kakva su očekivanja ovogodišnje berbe?
-Očekivanja su velika, ali i očekujemo zahtjevnu berbu. S obzirom da je ova godina bila jako dobra u smislu meteoroloških prilika, očekujemo veliku i kvalitetu i količinu uroda. Naime, treba podsjetiti da je u dobrom dijelu vegetativne sezone bilo dovoljno padalina pa nije bilo posljedica od suše, a isto tako nije bilo velikih vrućina već su temperature u većem dijelu ljeta bile u optimalnim granicama za dozrijevanje grožđa.
Je li korona kriza uzela maha i u hrvatskom vinogradarstvu?
-Sve grane gospodarstva i cjelokupno društvo je pogođeno pandemijom korona-virusa pa tako ni vinska industrija nije izuzetak. Ono što treba naglasiti je činjenica da su mnogi vinari pogođeni korona krizom u vidu plasmana vina, koje ostaje na zalihama u vinarijama. Također, ovo dodatno predstavlja problem za kapacitete prerade u nadolazećoj berbi pa su mnogi vinogradari još početkom ljeta išli u smanjivanje uroda tzv. „zelenom berbom”, koja će smanjiti urod, a povećati kvalitetu. Konkretno, u našem slučaju takvih problema nemamo, a i ona vina koja su zbog smanjenog obujma prodaje ostala na zalihama su vina koja su visoke razine kvalitete i dobra su za odležavanje.
FOTO I TEKST: DARKO LONČAR