Anamarija Grabovac: Proložac mora postati mjesto dostojno za život

Anamarija Grabovac, kandidatkinja Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava (HSP), za naš portal o akutnim problemima Prološca, što ga tišti i što će mijenjati ukoliko bude izabrana za načelnicu

Diplomirani politolog i stručnjakinja za EU fondove Anamarija Grabovac, u koaliciji Domovinskog pokreta i Hrvatske stranke prava (HSP), i borbi za prvu ženu općine Proložac, govori o akutnim problemima Prološca, što ga tišti i što će mijenjati ukoliko bude izabrana za načelnicu.

Završili ste politologiju, praktički politiku imate u malom prstu, znate koristiti EU fondove. Je li Proložac napokon dobio pravog kandidata odnosno kandidatkinju u Vama za jednu novu lokalnu politiku?

-Osobno sam mišljenja kako nitko nema pravo stajati po strani kada je u pitanju razvoj sredine u kojoj živi, ali i u kojoj odgaja djecu. Pogotovo ako ima znanja, a vidi kako sredina nazaduje. Spremna sam sve ono što sam naučila u dosadašnjem školovanju, ali i poslovnom svijetu staviti u službu naše općine i napraviti iskorak u razvoju, a ja vjerujem kako će birači znati odabrati između ostvarenih rezultata i lijepih ideja.

Prilikom predstavljanja programa naglasak ste stavljali na: demografiju, problem zdravstvene zaštite, neučinkovitu administraciju, kulturu. Je li sve ovo nabrojano zapravo pravi problem Prološca?

-Tokom vremena nagomilali su se brojni problemi, a nisu se nudila rješenja. Svi problemi su pravi i svakome je njegov problem najveći. Mi smo sredina kojom se godinama nitko nije sustavno bavio. Zato ćemo mi pristupiti jednom cjelovitom rješenju, jer sve politike moraju biti razvojne i demografske. Potrebno je napraviti dobar plan djelovanja i postići širok konsenzus za reforme. Prije svega treba početi raditi, a pritom ne mislim na protokolaran rad već na sustavan rad na svim poljima. Za rješenje puno problema koji muče Proložane ne treba puno novaca ni vremena, ali treba volje, upornosti, znanja i rada.

Kako zaustaviti negativne trendove i spriječiti egzodus stanovništva?

– Problem iseljavanja ima nekoliko segmenata i on je, nažalost, karakterističan za cjelokupnu Zagoru. Ovdje je potreban ozbiljan pristup i države, županije i lokalne sredine. Mi kao općina moramo napraviti sve što je u našoj moći da zadržimo naše stanovništvo. Pritom su ulaganje u ljude, poticanje poduzetništva i kvaliteta života naši najveći alati. Mi moramo napraviti podlogu općine za 21. stoljeće na koju će mjere države i županije djelovati poticajno.

Proložac mora postati mjesto dostojno za život u 21. stoljeću, atraktivna turistička destinacija i povoljna okolina za poslovanje.

Ekologija je također jedna od točaka Vašeg programa, a u Imotskoj krajini gotovo da nema mjesta koji nema problem s ekologijom, samim time nemarom i nebrigom pojedinaca koji bacaju sve i svašta gdje stignu. Kako tome izići na kraj?

-U Prološcu ne postoji sustav nadzora i kontrole. Općina zatvara oči pred trovanjem zemlje koja nas hrani i vode koju pijemo. Divlja odlagališta niču kao posljedica odlaganja i dovoženja otpada s obale, ali i neodgovornim djelovanjem pojedinaca s našeg područja. Stoga treba poboljšati nadzor i spriječiti ilegalan dovoz, ali potrebno je konačno izgraditi i reciklažno dvorište u kojem bi na civiliziran način primjeren današnjem vremenu gospodarili našim otpadom. Postoje primjeri i manjih mjesta u Hrvatskoj koja su putem EU fondova sanirala odlagališta otpada na svojim područjima i izgradila reciklažna dvorišta, pa ne vidim razlog zašto to i naša općina ne bi učinila.

Što ponajviše zamjerate dosadašnjem načelniku, koji ide u utrku po peti mandat?

-Najveći grijeh aktualnog načelnika je grijeh nečinjenja. Propustili smo velike prilike povući novac iz EU fondova i njime riješiti naše najveće probleme – vodoopskrbu, odlaganje otpada, poljoprivredu, poticaje za obrtnike i poduzetnike, uređenje groblja, izgradnju vrtića… sve to je načelnik obećao u predizbornoj kampanji, ali ništa realizirao nije. I tako već četiri mandata.

Znamo koliko Proložanima znače Badnjevice. Jeste li ih uvrstili u svoj program kao turističku atrakciju i zaštitu prirodnog dobra?

-Badnjevice su još jedan resurs koji aktualna vlast nije prepoznala. Prošle godine je samo zahvaljujući naporu mještana spriječena devastacija od strane Hrvatskih voda. Želim da ovaj biser bude jedna od ključnih destinacija razvoja turizma na području naše općine. Badnjevice treba prije svega zaštiti, a onda i urediti i iskoristiti u promotivne svrhe našeg mjesta.

Kakav Proložac vidite za 4-5 godina?

-Proložac vidim kao mjesto u kojem će moja djeca odrasti, ali i zasnovati svoju obitelj i dostojno uživati i živjeti cijeli život. Kao uređeno mjesto koje privlači ljude da u njemu žive. Mjesto u koje pristižu turisti. Želim Proložac u kojem buja malo poduzetništvo i obrtništvo. Želim mjesto u koje se počinju vraćati Proložani koji su ga ranije napustili. Da, to će biti naš najveći uspjeh – ukoliko počnemo vraćati naše ljude kojima ćemo omogućiti da Proložac vide kao svoje mjesto za život.

Četiri su kandidata u igri. Očekujete li neizvjesnu političku utrku u Prološcu?

-Iako je predizborna kampanja na vrhuncu još nismo vidjeli programe svih kandidata. Moja želja je da se natječemo programima, idejama temeljenim na brojkama i argumentima. Teško je sučeljavati mišljenja kada ne znate za što se zalažu vaši politički protivnici. Uvjerena sam da će Proložani znati prepoznati tko nudi konkretne projekte, projekte za novi Proložac, za Proložac 21. stoljeća i da će u konačnici izabrati one kojima vjeruju, koji iza sebe imaju rezultate.

Što biste poručili svojim mještanima uoči udarnog tjedna pred same izbore?

-Poručila bih našim Proložanima kako glasački listić nije samo komad papira i kako lokalni izbori nisu samo komunalni izbori. On je naša putovnica u bolju budućnost ako se izaberu pozitivne promjene. Građani biraju između daljnje stagnacije i nestajanja nasuprot novih ideja i pozitivnih promjena. Mi im nudimo rezultate koji su lako provjerljivi, nudimo im odnos povjerenja i uopće ne sumnjam kako će Proložac odlučiti o dostojnoj budućnosti.

 

RAZGOVARAO: DARKO LONČAR

FOTOGRAFIJE: OSOBNI ARHIV ANAMARIJE GRABOVAC

Oglasi