Bez dogovora s Vladom – nastavlja se štrajk prosvjetara

Sutra nema nastave u školama Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi oko sklapanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Pregovorima su, također pristupili predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Svega desetak minuta nakon početka, sastanak je napustio čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, nakon što je na pitanje o terminu za razgovor o koeficijentima, dobio odgovor da Vlada ne zna.

Očekivano, po dovršetku pregovora, dogovor nije postignut te su prosvjetari jednoglasni – štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić poručio je medijima kako su samo ponovljene premijerove riječi iz Sabora, što oni ne smatraju dobrim, nego upravo suprotno, da poništavaju svaku mogućnost pregovora. Prema Stipiću, Vlada je pokazala spremnost pregovarati isključivo o dinamici isplate ponuđenog povećanja od 6.12 posto, naspram jasno upućenog zahtjeva sindikata za 18.3 posto, dok je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem nadodala kako se plaće zaposlenika ne treba sagledavati kroz dodatke jer se oni dobivaju na temelju dodatnog rada i otežanih uvjeta posla.

Tako sutra nema nastave u školama Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije, dok će se na fakultetima štrajk održati u srijedu.

Aktualno
Hrvatska