Blaženko Boban primio veleposlanika Francuske

Zamolio sam veleposlanika da nam budu potpora u projektima koje Splitsko dalmatinska županija intenzivno priprema a financiraju se sredstvima Europske unije - istaknuo je župan
880470p2084EDNthumbimg-DSC_7621

Danas su u zgradi županije, župan Blaženko Boban i zamjenik župana, Luka Brčić upriličili prijem za Nj.E. Gaëla Francoisa Veyssièrea, veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i njegove suradnike.

U riječima srdačne dobrodošlice župan Boban je predstavio povijesne i zemljopisne značajke prostorno najveće hrvatske županije, najveće i po broju stanovnika, nakon grada Zagreba. Župan je biranim riječima govorio o Francuskoj i Hrvatskoj, dvije mediteranske zemlje, koje su kroz povijest imale doticaje u kulturi, ekonomiji a u zadnje vrijeme i zanimljive „okršaje“ na sportskim terenima.

– Veleposlanik Republike Francuske izrazio je želju da im budemo podrška pri ministarstvima obrazovanja i kulture, u inicijativi uvođenja francuskog jezika kao jednog od vidova međudržavne suradnje na obrazovnom i kulturnom području. Što se nas tiče, mi ćemo takvu podršku i pružiti. Zamolio sam veleposlanika da nam budu potpora u projektima koje Splitsko dalmatinska županija intenzivno priprema a financiraju se sredstvima Europske unije. Dotaknuli smo se i teme razmjene studenata gdje imamo izvrsnu suradnju, uz želju da takav model pokušamo primijeniti i na srednjoškolski model obrazovanja – kazao je župan te dodao da, iako malobrojni mi Hrvati smo pokazali Francuzima da im možemo parirati i na sportskom polju, od rukometa, nogometa, tenisa.

Veleposlanik Francuske Republike, Nj. E. Gaelo Francoise Veyssiere, je zahvalio županu na prijemu te je podsjetio na prošlogodišnji susret predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kada je, između ostalih tema, dogovoren i dolazak sinjskih alkara u Versailles u svibnju ove godine.

-Zadovoljan sam dosadašnjom suradnjom sa Splitsko-dalmatinskom županijom, koju je prošle godine posjetilo 650 tisuća turista iz Francuske, te koristim prigodu zahvaliti županu i županijskim službama koje čine sve kako bi našim turistima osigurali siguran i ugodan boravak na području Grada Splita i ove regije – kazao je veleposlanik Veyssiere, naglašavajući posebno dobru suradnju splitskog Sveučilišta s a Sveučilištem u Brestu u okviru programa suradnje Pet sveučilišta.

– Osim bogate povijesti, imamo i sjajnu budućnost ispred nas, prije svega na području gospodarstva gdje su nam otvoreni prostori djelovanja. Republika Hrvatska je u važnom vremenu predsjedanja Europskom unijom, u čemu ima punu potporu Francuske – kazao je veleposlanik Veyssier.

Hrvatska