Bulj: Sinj izbačen iz Programa revitalizacije Dalmatinske zagore

Gradu Sinju se po indeksu razvijenosti može dodijeliti samo sedam bodova dok se projektima na području koji imaju status potpomognutog i brdsko planinskog područja dodjeljuje 25 bodova ili 20
Predsjednik u Sinju na svečanom otkrivanju spomenika akademskom kiparu Anti ŽupićuIvo Cagalj/PIXSELL

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj otvorenim je pismom od ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića zatražio da se utvrde novi kriterije kojima bi se taj grad mogao prijaviti za financiranje iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore.

Sinjski gradonačelnik tvrdi da “pristranim i loše definiranim kriterijima” taj grad gubi pravo na razvoj upravo Programom koji je namijenjen povlačenju sredstava za razvoj jedinica lokalne samouprave.

-Tim Programom obuhvaćeno je 23 jedinica lokalne samouprave od kojih status brdsko planinskog i potpomognutog područja imaju 17 jedinica lokalne samouprave i četiri jedinice lokalne samouprave imaju status samo potpomognutog područja dok je Grad Sinj kao jedinica lokalne samouprave koja ostvaruje status brdsko planinskog područja (II. skupina) razvrstana u V. skupinu po nepravednom indeksu razvijenosti- naveo je u utorak u pismu Erliću.

Točnije, gradu Sinju se po indeksu razvijenosti može dodijeliti samo sedam bodova dok se projektima na području koji imaju status potpomognutog i brdsko planinskog područja dodjeljuje 25 bodova ili 20 na onima koji imaju samo status potpomognutog područja.

Gradonačelnik Sinja od novog ministra traži da pregleda i utvrdi nove kriterije po kojima bi svi oni za koje je Program izrađen bili u istom položaju pri dodjeli sredstava.

-Ispravite očitu pogrešku kojom je Sinj kao grad s velikim razvojnim potencijalom, s izrađenim Projektima, nepravedno kažnjen i prije samog javnog poziva „odstrijeljen“ s liste dobitnika- poručio je Bulj u pismu upitavši se je li sve navedeno napravljeno s namjerom ili slučajno.

Politika
Sinj