Crveni alarm opasnosti za Dalmaciju – Olujna bura stvara probleme

Iako su oborine izostale, tek je mjestimično bilo grmljavinskih nevremena, olujna bura stvara ogromne probleme, te je za cijelo područje Dalmacije izdan crveni alarm opasnosti
PXL_230316_12765552

Nakon izrazito toplog vremena hladna fronta donijela je očekivanu promjenu vremena. Iako su oborine izostale, tek je mjestimično bilo grmljavinskih nevremena, olujna bura stvara ogromne probleme, te je za cijelo područje Dalmacije izdan crveni alarm opasnosti.

Prema službeni podatci Državnog hidrometeorološkog zavoda udari vjetra najizraženiji su u Nacionalnom parku Paklenica, Župi Dubrovačkoj i na Biokovu gdje je izmjerena temperatura od -8,7 stupnjeva, a zbog vjetra osjet hladnoće je bio i do -20.

Najjača bura donijela je i brojne probleme u prometu, posebice pomorskom, dok su neki dijelovi Dalmacije ostali i bez električne energije.

Na dionici brze ceste Solin-Klis promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

U prekidu su trajektne linije: Zadar-Ist-Olib-Premuda, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Ne prometuju ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, a u lukama su ostali ‘zavezani’ i katamarani: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split.

Splitsko-dalmatinska županija