Dina Levačić preplivala Cookov prolaz

Levačić je uspjeh objavila na svoj 27. rođendan

Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić preplivala je 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, čime je postala 23. osoba u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam velikih svjetskih maratona koji se nazivaju Oceanovih sedam.

Splićanka Levačić svoj je uspjeh objavila u utorak, na svoj 27. rođendan,  na društvenim mrežama nakon oko 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu oceana od oko 16 stupnjeva. Cookov tjesnac nalazi se između Sjevernog i Južnog otoka na Novom Zelandu te se zbog niske temperature oceana i jakih struja smatra jednim od najtežih plivačkih izazova.

Iz skupine Velikih Sedam plivačkih maratona ona je prije Cookova prolaza preplivala prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Europi, prolaz Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske. Inače, prva osoba koja je preplivala svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond 2012. godine,  a posljednja kojoj je to uspjelo bio je Adrian Sarchet u veljači 2020.

 

Oglasi