Dobitnici ovogodišnjeg Porina za životno djelo su Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi

Duško Jaramaz/PIXSELL

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi.

Ove godine to su upravo “žena za sva vremena”, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček, kao i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, stoji u priopćenju Unison Hrvatskog glazbenog saveza.

– Nakon 65 godina karijere Zdenka Kovačiček, “žena za sva vremena” prokušana u raznim glazbenim stilovima i mijenama – uvijek s jakim gardom i moćnim vokalom, a nikada bez kvalitetne supstance i originalne forme – napokon prima i hrvatsku diskografsku nagradu Porin u naizgled počasnoj, no zapravo ultimativnoj kategoriji, onoj za životno djelo, istaknuo je u svom popratnom komentaru glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

S druge strane, muzikologinja Saedeta Midžić osvrnula se na opus cijenjenog skladatelja Silvija Foretića, koji je, kako kaže, opravdano zaslužio ovo prestižno priznanje.

– Foretićev opus otkriva se kao akord različitih ishodišta, akcija, vizija, sudbinskih riječi, gesta. Deklinacija osebujnog akorda, u čijim mijenama iskre konstelacije koje je slijedio, temelji se na činjenici da je – kako govori s humornom notom i suspregnutom emocijom – rođen u operi kao dijete tenora. Foretić izrasta u ‘strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja’, u zbunjujućeg avangardista/postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom”.

Oglasi