Ne ponovilo se više nikada

FOTO: Obilježena 80. obljetnica Markovića jame

Zločin na Podima bio je zapravo uvertira za Bleiburg i sve poslijeratne zločine
DSC_1346

U subotu 25. svibnja u mjestu Podi, Župa svetog Ivana Krstitelja Grab, kod grada Trilja, obilježena je 80. obljetnica ubijenih hrvatskih vojnika i civila i bačenih u Markovića jamu.

Nakon bitke u Aržanu 27. i 28. svibnja 1944. godine veća skupina hrvatskih vojnika i civila zarobljena je i odvedena do Markovića jame, na Podima pokraj Trilja. Dva dana prije bitke na Aržanu započela je velika njemačka ofenziva u Bosni, tzv. „Desant na Drvar“. U želji da se rastereti navedena bojišnica i razvuku njemačke snage, partizani su otvorili frontu na Aržanu i tu počinili veliki zločin. Zločin na Podima bio je zapravo uvertira za Bleiburg i sve poslijeratne zločine.

U samu jamu ubačena su 102 hrvatska mladića koji su bili aktivni pripadnici HOS-a, a još ih je u okolici Aržana u tim danima ubijeno i na raznim lokacijama pokopano 37, koji su nekoliko dana prije mobilizirani u HOS, tako da nisu svi ni stigli zadužiti oružje. Zločin nad hrvatskim domobranima provela je X. Dalmatinska / Cetinska brigada. Potpisnik naloga za likvidaciju bio je politički komesar brigade Mate Bilobrk koji je kasnije postao general JNA i jedan od onih koji su dali suglasnost za likvidaciju Bruna Bušića.

Žrtve su ekshumirane 1993. godine, a njihove kosti danas počivaju u spomen kosturnici na groblju svetog Ivana Krstitelja na Dobranjama Imotskim.

Na livadi, pred samom jamom, okupilo se oko tristo četrdeset vjernika, članovi obitelji stradalih, iz Cetinske i Imotske krajine te Hercegovine koji su došli dati hvalu Bogu, odati počast i zahvalu palima za slobodnu Hrvatsku te moliti za progonitelje našeg hrvatskog naroda.

Program obilježavanja započeo je pjevanjem himne Republike Hrvatske, te riječju mr. sc. Ivana Kozlice, autora knjige „Krvava Cetina“ i „Markovića jama“. Nakon uvodne riječi, svetu misu s početkom u 10.30 predslavio je fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku, a u koncelebraciji su bili fra Marinko Vukman, gvardijan Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Božo Gulić, župnik Župe Grab, don Josip Dukić, profesor na katedri Crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te braća svećenici iz okolnih Župa cetinskog kraja.

Misno slavlje animirali su bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, te zbor Župe svetog Ivana Krstitelja iz Graba.

Nakon svete mise nad samim otvorom Markovića jame molitvu odrješenja za duše stradalih hrvatskih vojnika i civila izmolio je gvardijan fra Marinko Vukman, a vijence su položili u ime Hrvatskog sabora Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskoga i saborski zastupnik, u ime Splitsko-dalmatinske županije, Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, u ime grada Trilja Ivan Bugarin gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik, te načelnici općina Cista Provo, Zagvozd, Šestanovac, Tomislavgrad, predstavnici Počasnog bleiburškog voda te mnoge druge Udruge.

Aktualno
Događanja
Imotski
Trilj