Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara na Muni World 2020

Na poziv organizatora, gradonačelnik Andro Krstulović Opara sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji lokalne uprave o inovacijama i Smart City rješenjima Muni World 2020 te se u tom kontekstu sastao s prvim zamjenikom gradonačelnika Tel Aviva Doronom Sapirom
480270c2558EDNthumbimg-telaviv1

Na poziv organizatora, gradonačelnik Andro Krstulović Opara sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji lokalne uprave o inovacijama i Smart City rješenjima Muni World 2020 te se u tom kontekstu sastao s prvim zamjenikom gradonačelnika Tel Aviva Doronom Sapirom.

Na sastanku je predstavljena legislativa i praksa Tel Aviva u osiguranju pristupa povijesno zaštićenim zgradama i mjestima osobama s invaliditetom te rješenja grada Tel Aviva u jedinstvenoj gradskoj Smart City platformi.

Gradonačelnik Krstulović Opara je istaknuo kako su dva grada, Split i Tel Aviv, u mnogočemu slična kad je u pitanju broj osoba s invaliditetom, pristupačnost i baština koju imaju te da je grad Split upravo pred početkom implementacije brojnih Smart City rješenja. Rekao je kako se posljednjih godina Split s posebnom pažnjom posvetio rješavanju pitanja pristupačnosti grada i institucija, a delegaciju Tel Aviva pozvao je na sudjelovanje na konferenciji Organizacije gradova svjetske baštine koja će se na ovu temu održati u Splitu u listopadu ove godine.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu na sastanku su sudjelovali i njegov savjetnik za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša te veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać sa svojim suradnicima.

U sklopu boravka u Izraelu, splitska delegacija posjetila je i Beit Shemesh, grad prijatelj Splita te se susrela s gradonačelnicom Alizom Bloch.

Gradonačelnica Bloch predstavila je prednosti i izazove s kojima se Beit Shemesh susreće obzirom na veliko povećanje broja stanovnika u zadnjih 30 godina, naglašavajući kako je polovica populacije mlađa od 14 godina. S obzirom na planove razvoja turističkih lokaliteta i potencijala, zainteresirani su za iskustva Splita te je gradonačelnik Krstulović Opara, uz pregled razvoja grada Splita, istaknuo dostignuća u području turizma i sporta. Zaključeno je kako bi ova područja mogla biti prioritetna u snaženju buduće suradnje.

Gradovi Split i Beit Shemesh su gradovi prijatelji od 1994. godine.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u ime Grada Splita položio je vijenac u Svjetskom centru sjećanja na holokaust Yad Vashemu. Danas će na konferenciji Muni World sudjelovati kao panelist u temi Obalni gradovi: „Plava ekonomija“, turizam, klimatske promjene i održivost, zajedno s gradonačelnikom Tel Aviva Ronom Huldaiem.

Split