Gradonačelnik Splita primio veleposlanika Južnoafričke Republike

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara danas je u Gradskoj upravi primio veleposlanika Južnoafričke Republike Nj. E. Petera Andreisa Vermeulena
480270c2558EDNthumbimg-DSC_6788

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara danas je u Gradskoj upravi primio veleposlanika Južnoafričke Republike Nj. E. Petera Andreisa Vermeulena, izvanrednoga i opunomoćenog veleposlanika u Mađarskoj i Hrvatskoj koji je u pratnji počasnog konzula JAR-a u RH, Branka Mikše u Split došao u nastupni posjet.

-Ovo je moj prvi posjet Splitu nakon 1996. kad sam se putujući s obitelji od Dubrovnika do Istre kratko zaustavio i  obišao stari dio grada, a od tada se Split puno promijenio.- kazao je veleposlanik Vermeulen zahvaljujući na prijemu.

Gradonačelnik Krstulović Opara upoznao je južnoafričkog veleposlanika s aktualnim gradskim projektima, rekonstrukcijom Žnjana i naročito s Master planom za Istočnu obalu i Kopilicu, područja važnih za promet cijele splitske aglomeracije.

Počasni konzul Mikša  i veleposlanik Vermeulen ukazali su na sličnost Splita i južnoafričkog grada  Cape Towna, grada u kojem su rekonstrukcijom stare luke, koja je zadržala stari štih, dobili modernu šetnicu sa brojnim turističkim sadržajima. Rekonstrukcija je, kako su kazali, trajala trideset godina, a primjer je dobre prakse koji se može primijeniti i kod realizacije splitskog Master plana. Split i Cape Town imaju i druge sličnosti kao priobalni, turistički  gradovi bogate kulturne i povijesne baštine sa sličnom arhitekturom, ali mentalitetom ljudi među kojima  ima dosta stanovnika hrvatskog porijekla.

Na kraju susreta veleposlanik Južnoafričke Republike Nj. E. Peter  Andreis  Vermeulen upisao se u Spomen knjigu Grada Splita i pozvao gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da posjeti Cape Town, obavijestili su iz Grada Splita.

Split