Gradsko vijeće imenovalo Vicka Bilandžića intendantom HNK

Rasprava je završila glasovanjem u kojemu je za prijedlog bilo 19 vijećnika, i to predstavnici Centra, Mosta i SDP-a

Splitski gradski vijećnici većinom su glasova prihvatili prijedlog Kazališnog vijeća da se za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu imenuje Vicko Bilandžić.

Obrazlažući prijedlog da se Bilandžića imenuje novim intendantom splitskoga kazališta, predsjednica Kazališnog vijeća Magdalena Nigoević istaknula je da je on pokazao “visok stupanj informiranosti i motiviranosti”, navevši kao prednost i to što je zaposlen u kazalištu petnaestak godina.

-On zna kako institucija radi, u programu je visoko na listu prioriteta stavio digitalizaciju poslovanja i uređenje poslovanja kuće koji su nam trenutno najveći problemi te drugu scenu kazališta- rekla je Nigoević.

Dodala je da su se svi kandidati na određeni način dotaknuli pitanja druge scene, no Bilandžić je detaljno opisao i rješenje toga problema. Napomenula je da je proces proba i odvijanja predstava kompliciran proces, ako se sve odvija na velikoj sceni. Istaknula je i da je potrebno privući publiku jer posjećenost kazališta, kazala je, i nije baš velika nakon vremena pandemije koronavirusa.

-On inzistira o izlasku kazališta na teren što nam je bilo iznimno bitno, a iz njegova je prijedloga jasno da je namjera stvoriti zanimljiv repertoar koji će poštovati umjetničke standarde, a u isto će se vrijeme baviti aktualnim temama u društvu- dodala je predsjednica Kazališnog vijeća.

Na natječaj za intendanta splitskoga HNK stiglo je ukupno šest pravovaljanih prijava

Vijećnik Mosta Josip Markotić rekao je u raspravi kako se nada “da Bilandžić neće ovu časnu funkciju shvatiti kao neki prije njega – za bildanje vlastitoga ega i kao crticu u životopisu”.

-Vidi se da Bilandžić poznaje rad, detektirao je probleme, shvatio kako dovođenje deset tona opreme na Peristil nije najpametnije, treba ići i na druge lokacije, aktivirati scenu na Mosoru, korištenje Lore… Kulturu treba približiti i po kotarima, treba nam uvođenje matineja, jer valja odgajati nove naraštaje, probuditi u njima ljubav prema kulturi- smatra Davor Matijević iz SDP-a.

Igor Stanišić iz redova HGS-a prigovorio je rekavši da je još 2018. godine znao da će novi intendant biti Vicko Bilandžić jer nova vlast, kaže, dovodi svoje ljude.

Rasprava je završila glasovanjem u kojemu je za prijedlog bilo 19 vijećnika, i to predstavnici Centra, Mosta i SDP-a, protiv je bilo dvoje vijećnika HGS-a, a osam vijećnika HDZ-a bilo je suzdržano.

Oglasi