Gradsko vijeće Omiša o kampu odlučuje na sutrašnjoj sjednici

U srijedu je u Omišu na ulice izašlo stotinjak radnika koji su tražili da koncesiju dobije "Galeb" jer će se tako očuvati i radna mjesta. Po njima, koncesija se mogla produžiti, a ne raspisivati novi natječaj

Miroslav Lelas/PIXSELL

Omiški gradski vijećnici trebali bi u utorak glasovati o odluci o davanju u zakup kampa na predjelu Ribnjaku, zbog koje su u srijedu prosvjedovali radnici Galeba, tvrtke koja je protekle 22 godine imala koncesiju nad kampom, nezadovoljni jer je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana tvrtka Rudan iz Žminja. Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 17.30 sati.

Član uprave tvrtke Rudan zadužen za turizam Goran Fabris rekao je kako su neprihvatljive insinuacije da je netko drugi tko se javio na natječaj za zakup kampa bolji od njih jer će upravo oni, “i to više od drugih, donijeti dodatne prihode gradu Omišu”.

Komentirajući prosvjed stotinjak radnika omiške Tvornice trikotaže “Galeb”, koji je organizirala uprava te tvrtke i kojim se zahtijeva poništenje natječaja za zakup velikog kampa, rekao je da je današnja slika tog kampa dokaz kako se i na koji način njime upravljalo u protekle 22 godine.

-Mi od tog kampa želimo napraviti kamp koji će parirati bilo kojem kampu u Istri, i po prihodima i po kvaliteti. Kamp želimo podignuti na razinu pet zvjezdica, a već 2024. godine namjera nam je ovaj kamp staviti u funkciju i kao zimski kamp koji će raditi 365 dana u godini- istaknuo je član uprave tvrtke Rudan Goran Fabris.

Naime, prema prijedlogu gradskog povjerenstva upućenom na odlučivanje Gradskom vijeću Omiša, kampom bi idućih dvadeset godina upravljala tvrtka Rudan iz Žminja, koja je poslala financijski najpovoljniju ponudu, a iz Galeba tvrde kako im je time ugrožena egzistencija. Osim toga, smatraju kako tvrtka Rudan iz Žminja, među ostalim, nema pet godina rada u turizmu ni traženih najmanje 40 tisuća noćenja na godinu u proteklih pet godina, što su uvjeti natječaja.

-To nije istina i ti se podatci lako mogu provjeriti i oni su svima dostupni. Cijela ova priča je pomalo neozbiljna i čudno zvuči da je investitor iz Istre manje poželjan nego privatni poduzetnik iz Zagreba. Uostalom, naša će tvrtka u 20 godina po osnovi fiksnog izvora isplatiti pet milijuna eura više od onoga što nudi Galeb. Nisu to mali novci- istaknuo je Fabris i dodao kako je iznos zakupnine koji je ponuđen javan te kako tvrtka Rudan ozbiljno želi ulagati u omiški kamp.

Žminjska tvrtka Rudan na natječaju je ponudila zakupninu od 711 tisuća eura na godinu, Adriatic kampovi 504.346 eura, Galeb 464.824 eura, Hadria s otoka Paga 421.210 eura te stobrečki Excelsus 316 tisuća eura… Ukupno se javilo osam zainteresiranih.

Tvrtka Rudan najpoznatija je po poslovima energetske obnove, a posljednjih godina bavi se turističkom djelatnošću. Odnedavno je vlasnik kompleksa termi Jezerčica u Donjoj Stubici, gdje će, kako navode iz tvrtke, u iduće tri godine investirati još 440 milijuna kuna, a većinski je vlasnik hotela u Vodicama te jednog hotela u Pagu.

Odvjetnik Ljubičić: Galeb uputio prigovor, ići na utvrđivanje nezakonitosti postupanja Grada

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa tvrtku Galeb, najavio je da će u slučaju dodjeljivanja kampa Galeb u zakup tvrtki Rudan iz Žminja upotrijebiti sva redovita pravna sredstva i ići na utvrđenje nezakonitosti postupanja Grada Omiša prilikom raspisivanja natječaja i utvrđivanja natječaja koji su bili nedorečeni i vrlo rastezljivi.

Smatra da se prilikom izbora nisu poštovali utvrđeni uvjeti natječaja te da izbor najpovoljnijeg ponuditelja kojeg je utvrdila komisija nije zakonit ni pravilan, zbog čega su Gradu uložili prigovor, jer predloženi kandidat nije imao najbolje uvjete natječaja, točnije – nije imao odgovarajući broj noćenja koji je bio jedan od izričitih uvjeta natječaja.

O svemu tome Gradu su uložili prigovor i priložili odgovarajuću dokumentaciju koja, smatra Ljubičić, objektivno prikazuje sve njihove navode. O prigovoru će odlučivati Grad.

-Grad Omiš je praktički jedino respektirao visinu ponude koja je neostvariva, neobjektivna i usmjerena isključivo da bi se domoglo iznimno vrijednog lokaliteta. Ovdje je ‘Galeb’ oštećen jer kao natjecatelji jedini imaju sjedište u Omišu, a i upravljali su više od 20 godina kampom i imali namjeru proširiti svoje poslovanje, te se uz trikotažu početi baviti hotelsko-ugostiteljskom djelatnošću- rekao je splitski odvjetnik i zastupnik Galeba.

Ocijenio je da je riječ o nepravilnom načinu izbora u kojem je došlo do povrede zakona, a problem je bio i u tome što natjecatelj nije odgovarajućim i valjanim dokazima dokazao da je imao određeni broj noćenja koji su bili utvrđeni u uvjetima natječaja. Najavio je da će nakon odluke omiškoga Gradskog vijeća “Galeb” najvjerojatnije tužbom tražiti poništenje odluke o izboru jer su, smatraju, u cijelosti ispunili sve uvjete iz natječaja.

 

 

Oglasi