IMOTSKI VINOGRADI Sudarević: Očekuje nas dobra berba

Iako je početak rujna, gotovo nitko medijski ne spominje ili ne piše o skorašnjoj jematvi u hrvatskim i našim imotskim vinogradima

Iako je početak rujna, gotovo nitko medijski ne spominje ili ne piše o skorašnjoj jematvi u hrvatskim i našim imotskim vinogradima. Imamo čast probiti led. Ovogodišnje stanje najbolje će nam oslikati mladi vinar i magistar agronomije Antun Sudarević, pošto su ostali vinari zauzeti drugim brigama.

Uoči odlaska u vinograde, Sudarević daje optimističnu sliku pred skorašnju berbu.

– Unatoč manjim meteorološkim odstupanjima u kasnom proljeću, vinarska godina je bila dosta dobra. Samim time očekujemo dobru ovogodišnju berbu. Kolovoz je bio temperaturno jako povoljan, tako bi berba kujundžuše trebala početi početkom idućeg tjedna – kaže Sudarević.

Umanjeni slador prema njemu ne bi trebao utjecati na kvalitetu vina.

– Očekivanja za ovu berbu su dosta velika. Očekuju se visoki prinosi što je dobra vijest za kujundžušu, koja je sama po sebi jako plodna sorta. Zbog manjih meteoroloških odstupanja u kasnom proljeću očekuje se malo umanjeni slador koji ne bi trebao utjecati na kvalitetu vina, kaže Sudarević i za kraj poručuje.

– Važno je reći da će berba 2020 ostati zabilježena i po tome što su vinogradari i vinari iz cijele Hrvatske poduzeli sve što je moguće da smanje prinose jer su većini proizvođača podrumi ostali puni lanjskog vina, koji se u vrijeme lockdowna nisu mogla prodavati. Zbog veoma povoljnih klimatskih uvjeta unatoč navedenom moguća je jako dobra berba – optimistično će Sudarević.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR