Poznat Banožićev nasljednik

Ivan Anušić kandidat za ministra obrane

Anušića bi Sabor trebao potvrditi u četvrtak
Plenković predložio Ivana Anušića za novog ministra obraneDavor Javorovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je veliko političko iskustvo Ivana Anušića, kojega će Hrvatskome saboru predložiti za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i drži da će kvalitetno obavljati tu dužnost, a vjeruje da će u parlamentu biti potvrđen već u četvrtak. Da će Anušića predložiti za novog ministra obrane te potpredsjednika Vlade Plenković je izvijestio na konferenciji za novinare u Banskim dvorima pri čemu je istaknuo da su za to imenovanje konsenzualnu potporu dali i stranka i koalicijski partneri.

Podsjetio je na dijelove Anušićeve biografije (aktualni župan Osječko-baranjske županije, prije toga načelnik općine Antunovac, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvero potpredsjednika HDZ-a).

-Vjerujem da ću Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je naravno na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu- rekao je premijer.

Prema proceduri, Anušić se treba predstaviti nadležnom saborskom Odboru za obranu, a prema Plenkovićevim riječima to bi trebalo biti u srijedu, a kako je glasovanje na plenarnoj sjednici predviđeno za četvrtak, premijer očekuje da će se o Anušiću glasati već u četvrtak.

Naglašava pritom i važnost resora “osobito u ovakvim globalnim okolnostima”.

-Ako sve bude onako kako se sada čini, a vidite da je proces iznimno brz i učinkovit, očekujem odbor u srijedu i potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak- rekao je Plenković dodavši kako bi stoga Anušić već u četvrtak popodne mogao “biti na dužnosti i član Vlade”.

Anušića bi na mjestu župana u preostalom dijelu mandata mijenjao jedan od njegovih sadašnji zamjenika – Mato Lukić.

Aktualno
Hrvatska
Politika