U atriju Banovine otvorena izložba “Vukovar, Škabrnjam Split 1991.”

Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca
izlozba-vuk

Sjećajući se žrtava Domovinskog rata, a posebno događaja koji su obilježili najteže ratne dane Republike Hrvatske, Muzej Domovinskog rata u Splitu priredio je izložbu “Vukovar, Škabrnja, Split 1991.” koja je od danas otvorena u atriju Gradske uprave.

Izložbom su obuhvaćena tri događaja koja su se zbila u studenome 1991. godine – posljednji dani tromjesečne okupacije Vukovara, pokolj hrvatskih civila u Škabrnji te napad Jugoslavenske ratne mornarice na Split. Izložba donosi ratne fotografije i građu Muzeja domovinskog rata Vukovara i Dubrovnika, splitskog Pomorskog muzeja, ali i privatne kolekcije koje zorno svjedoče i podsjećaju na tužne dane okupacije i stradanja.

Okupljenim braniteljima, obiteljima branitelja i brojnim gostima na svečanosti otvorenja obratili su se ravnatelj Muzeja domovinskog rata u Splitu, Matej Gabrilo, ujedno i autor izložbe, stručna suradnica Petra Ugrin te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji se prisjetio studeni koja se nad Hrvatskom nadvila studenog 1991. ali i nepobjedivog ponosa i hrabrosti iz kojih je niknula sloboda i neovisnost koju danas uživamo.

-Duh Vukovara, grada koji je branio domovinu živi u Splitu i Splićanima, a odluka Gradskog vijeća da to prijateljstvo formalizira došla je u pravo vrijeme- istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara pozvavši sugrađane da posjete izložbu koja će u Banovini biti otvorena do 9. prosinca.

Najemotivniji trenutak bilo je obraćanje posebnih gostiju na svečanosti otvaranja izložbe, junaka obrane Vukovara Ivice Arbanasa i Ivana Anđelića Doktora, koji svojim svjedočanstvima prenose istinu o najtežim i najčasnijim trenucima Domovinskog rata.

Događanja
Split