Kapitalna investicija Vinarije Grabovac: Više od 3 milijuna kuna za novi vinograd

Vinarija Grabovac kreće u investiciju u novi vinograd površine 12,5 hektara na položaju Čanjevice u Prološcu

Jedna od najvećih vinarija na području Imotske krajine, Vinarija Grabovac, kreće u investiciju u novi vinograd površine 12,5 hektara na položaju Čanjevice u Prološcu. Ujedno se i radi o najvećoj privatnoj investiciji u poljoprivredi u Imotskoj krajini, a i jednoj od većih u Dalmaciji.

– Vinograd je ljubav, tradicija, obitelj, korijen, trud i strpljenje. Naša obitelj ima vinogradarsku i vinarsku tradiciju dugu preko 200 godina. Do sada smo obrađivali 13 hektara vlastitih vinograda, a danas završavamo sadnju vinograda na položaju Čanjevice površine 12,5 hektara. Na toj je zemlji bio vinograd koji se godinama nije obrađivao, te je sve bilo zapušteno i obraslo – poručili su iz Vinarije Grabovac.

Ističu kako su površinu 2017. putem javnog natječaja dobili u zakup od Republike Hrvatske na 50 godina. Ukupna vrijednost projekta Restrukturiranje i konverzija vinograda na položaju Čanjevice je 3,5 milijuna kuna, od čega će 2 milijuna kuna biti sufinancirano europskim sredstvima iz Vinske omotnice.

-Projekt je koncipiran kroz tri faze: krčenje starog vinograda, priprema tla te sadnja novog vinograda u kojem će najzastupljenija sorta biti imotska kujundžuša. Obradili smo vjerojatno najveću površinu na Imotskom polju i dali zapuštenoj zemlji novi život. Ponosni smo što je ovo najveća privatna investicija u poljoprivredi u Imotskoj krajini i jedna od većih u vinogradarstvo Dalmacije. Ona ima višestruku ulogu, kako u razvoju naše Vinarije, tako i u razvoju vinarstva u Dalmaciji i u samom razvoju Imotske krajine – ističu iz Vinarije.

Kao i inače u procesu proizvodnje tako su i u ovom projektu koristili domaću radnu snagu i lokalne ulazne proizvode. Tako je i svih 63.000 sadnica iz Hrvatske, točnije iz Metkovića.

– Od pet stalno zaposlenih, troje je visokoobrazovano, a od toga su dva inženjera vinogradarstva s inozemnim radnim iskustvom. Stalno ulaganje u poslovne procese, kako vinogradarske, tako i proizvodne, logističke i prodajne jamči nam održiv razvoj – poručili su.

Uz trenutnih pet stalno zaposlenih i nekoliko stalnih sezonskih radnika dodaju i kako će u dogledno vrijeme još zapošljavati.

– Vinogradarstvo je ljubav, ali i zahtjevna radno intenzivna djelatnost. Naš ključ uspjeha je obitelj – djeca i unuci rastu nam s vinogradima i razvijaju se s vinom, a učimo ih ljubavi prema lozi od najmanjih nogu. Zato ovo nije samo priča o novom vinogradu. Ovo je priča o životu u ruralnom kraju. O ostanku i opstanku – ponosno naglašavaju iz Vinarije Grabovac.