Kerumova sestra srušila rodnu kuću legendarnog solinskog povjesničara i arheologa don Lovre Katića

Objekt se nalazio uz samu Ulicu kralja Zvonimira koja prolazi kroz centar grada

Solin-live.com

Stara kamena kuća u kojoj se rodio don Lovre Katić, solinski svećenik, povjesničar i pisac, srušena je, a na njezinu mjestu, kako piše na ploči izvješenoj na ogradi gradilišta, radit će se “rekonstrukcija stambeno-poslovne građevine” čija je investitorica Mara Sapunar, supruga Petroslava Sapunara, HGS-ova predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske koji na susjednom zemljištu imaju noviju obiteljsku kuću, javlja Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, prije dvadesetak godina kada je stara kuća Katić u zaštićenoj jezgri i arheološkoj zoni, s pripadajućom parcelom prodavana od strane tadašnjih vlasnika, Grad ju je mogao otkupiti, ali tadašnja vlast, nažalost, nije to učinila.

Objekt se nalazio uz samu Ulicu kralja Zvonimira koja prolazi kroz centar grada, već godinama je izgledala zapušteno i bila joj je potrebna poprilična obnova.

– Svima nam je žao da je više nema i što Grad nije bio u mogućnosti tada je otkupiti. Ovo što se sada ruši i gradi je u skladu s važećim prostornim planom, odnosno GUP-om. Nastojat ćemo da spomen ploča ostane na kući, da se zna da je tu rođen jedan od najvećih Solinjanina – kazao je Ninčević za Slobodnu Dalmaciju i dodao kako stara don Lovrina kuća po njegovim saznanjima nije u službenom nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara.

Spomen-ploča koja je stajala na kući, bit će vraćena nakon završetka radova, a na njoj stoji natpis “U ovoj kući rodio se hrvatski povjesničar don Lovre Katić, o stotoj obljetnici rođenja ovu ploču postavlja Narod Solina i Splita, 28. listopada 1987. godine”.