Povratak u saborske klupe

Konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, Jandroković ostaje predsjednik

Jandroković po treći puta predsjednik Sabora, šest zastupnika glasalo je protiv njega
Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika SaboraRobert Anic/PIXSELL

U Hrvatskom saboru održana je prva, konstituirajuća sjednica novog 11. saziva koja je okupila novoizabrane zastupnike.

Svečana sjednica započela je izborom predsjednika čime je ujedno konstituiran Hrvatski sabor, a na tu je funkciju po treći puta izabran Gordan Jandroković koji je dobio podršku 144 zastupnika, a njih šest bilo je protiv. Među kandidatima za pet potpredsjednika su Željko Reiner, Furio Radin i Ivan Penava, dok oporba ima pravo na preostala dva, ali ih tek treba izabrati. Nakon izbora predsjednika odana je počast domovini uz intonaciju himne.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni visoki uzvanici, a prvo zasjedanje, kao i prije četiri godine, propustio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Podsjetimo, na izborima održanim 17. travnja, HDZ s partnerima izborio je 61 mandat, SDP-ova koalicija 42 mandata, Domovinski pokret 14 mandata, MOST i Suverenisti 11 mandata, Možemo! 10 mandata, IDS i Nezavisna platforma sjever po dva mandata, Fokus jedan mandat, dok osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina. U međuvremenu je došlo do osipanja u nekim strankama i koalicijama pa je DP ostao bez Mislava Kolakušića i Josipa Jurčevića, MOST su napustili Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, a Suvereniste Vesna Vučemilović.

Prethodno je čak 35 novoizabranih zastupnika dalo ostavke ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja nespojivih dužnosti, stoga će konačan popis zastupnika u ovom sazivu biti poznat kada budu poznate njihove zamjene.

 

Aktualno
Hrvatska
Politika