Kraj plagiranja radova u sustavu visokog obrazovanja?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja s oko 2 milijuna kuna financiralo je nabavu licenci za korištenje softvera za provjeru autentičnosti radova
PXL_290120_27737420

Ministarstvo znanosti i obrazovanja s oko 2 milijuna kuna financiralo je nabavu licenci za korištenje softvera za provjeru autentičnosti radova. Softvere će koristiti 72 učilišta u Hrvatskoj, a njihova svrha je onemogućiti plagiranje radova te osigurati etičnost i transparentnost u obrazovanju.

Odlučeno je da će se nabaviti licencije za korištenje njemačkog softvera PlagScan, te licencija renomiranog američkog softvera Turnitin, koji su u analizi Srca dobili najbolje ocjene i već ih koriste neka učilišta u Hrvatskoj.

Nabavu je provelo Srce, a prethodile su joj detaljne analize softvera za provjeru autentičnosti dostupne na tržištu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je na konferenciji za novinare u Sveučilišnom računskom centru Srce ocijenila nabavu ovih softvera kao značajne alate koji će omogućiti unaprjeđenje kvalitete u visokom obrazovanju i obrazovanju općenito, te pridonijeti jačanju prakse etičnosti.

-Ovo je jedan u visokom obrazovanju vrlo značajan alat za provjeru autentičnosti i izvornosti prije svega studentskih radova ali i jedna od važnih antikorupcijskih mjera – izjavila je ministrica Divljak.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima Sandra Kučina Softić kazala je kako je riječ o inicijativi koja je proizašla iz višegodišnje suradnje Srca s javnim visokim učilištima.

-Oni imaju brojne prednosti jer omogućavaju provjeru velike količine radova u kratkom vremenu, mogućnost usporedbe s različitim bazama, i svojim i međunarodnim, te pomažu studentima da razviju odgovornost prema onome što rade – istaknula je Kučina Softić.

U prvoj godini, softver Turnitin koristit će se na 39 visokih učilišta za ukupno 90349 studenata, a softver PlagScan na 33 visoka učilišta za ukupno 57282 studenta.

Aktualno
Splitsko-dalmatinska županija