Makarski komunalac sa partnerima iz BIH i Crne Gore ostvario sufinanciranje za projekt ”Put Endema”

Na 2. otvorenom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Interreg HR-BiH-CG Makarski komunalac d.o.o. s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, među 161 prijavljene projektne ideje, ostvario je pravo na sufinanciranje projekta PUT ENDEMA
Interreg-Croatia-Bosnia-and-Herzegovina-Montenegro-2014-2020-featured

Na 2. otvorenom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Interreg HR-BiH-CG Makarski komunalac d.o.o. s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, među 161 prijavljene projektne ideje, ostvario je pravo na sufinanciranje projekta PUT ENDEMA.

Ukupan odobreni iznos projekta je 1 598 806.03 eura, a od toga iznosa Makarskom komunalacu je odobreno 408 562.91 eura. Nositelj  projekta je Javno poduzeće Park prirode Hutovo Blato iz Čapljine, a uz Makarski komunalac d.o.o., drugi partner je Javno poduzeće Morsko dobro iz Crne Gore koje upravlja zaštićenim područjem Solila iz Tivta. Projekt će započeti s realizacijom tijekom 2020. godine, a predmet ulaganja na području grada Makarske je uređenje i opremanje Biokovskog botaničkog vrta ”Kotišna”.

Ovo je prvi put da se na lokalitetu Dinarida održava zajednička inicijativa koja će predstaviti prirodnu baštinu i njene endeme. Aktivnosti koje će se provesti u sklopu projekta su predstavljane prirodne baštine pomoću novih tehnologija (virtualne i proširene stvarnosti), educirat će se 60 romotora biljnog i životinjskog svijeta, izgradit će se prilagođeni interpretacijski centri, interaktivni sadržaji i mobilne aplikacije, nabavit će se energetski učinkoviti brodovi, izgraditi moderni opservatoriji i tornjevi za ptice.

Razvojem novog prirodnog i kulturnog puta zvanog Endemski put partneri doprinose jačanju društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Glavni cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu grada i turističku ponudu u prekograničnom području, poboljšati očuvanje prirodne i kulturne baštine i povećati svijest o njenoj važnosti, obavijestili su iz Grada Makarske.

Gospodarstvo
Makarska