Marija Vučković: Mladima ćemo davati subvencije za kupnju zemlje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u razgovoru za Večernji list da će država mladima davati subvencije za kupnju zemlje kao i da će tražiti produlje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima
Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade u Banske dvore

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u razgovoru za Večernji list da će država mladima davati subvencije za kupnju zemlje kao i da će tražiti produlje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Povećanje produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje, jačanje konkurentnosti poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnova ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru tri su glavna strateška cilja u hrvatskoj poljoprivredi koju resorno ministarstvo radi u suradnji sa Svjetskom bankom.

-Uspostavili smo prilično konstruktivan dijalog sa svim sektorima, poljoprivrednicima i različitim institucijama, što nam priznaju i brojni dosadašnji kritičari- kaže ministrica za Večernji list.

Govoreći o prioritetima u hrvatskom predsjedanju Unijom rekla je da se, što se tiče Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), donose nove uredbe o budućim strateškim planovima koji će u sebi sadržavati intervencije za oba dosadašnja stupa – direktna plaćanja i ruralni razvoj, zatim tzv. financijska uredba te uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta.

Na pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivredne zemlje strancima koji istječe u srpnju Vučković je ustvrdila da je ministarstvo prije nekoliko mjeseci podnijelo zahtjev za odgodu te kako vjeruje da će biti pozitivno riješen.

Potvrdila je i da ministarstvo razgovara “s određenim financijskim institucijama” kako bi “obogatili ponudu financijskih instrumenata” mladima za subvencionirano kupovanje zemlje, donosi Večernji list.

Aktualno
Hrvatska
Politika