Mate Jerković: Loza voli stres, a slador nije iznevjerio

U jeku berbe grožđa po imotskim vinogradima, s njim smo vrlo brzo dogovorili razgovor na novoj lokaciji (nećemo otkriti kojoj), gdje će poznata vinarija „Jerković“ brinuti o najpoznatijoj imotskoj vinskoj sorti „kujundžuši“
Berba 2022 – najava 021 portal

U jeku berbe grožđa po imotskim vinogradima, s njim smo vrlo brzo dogovorili razgovor na novoj lokaciji (nećemo otkriti kojoj), gdje će poznata vinarija „Jerković“ brinuti o najpoznatijoj imotskoj vinskoj sorti „kujundžuši“, ali i o ostalim vinima primjerice trnjaku, koji zna ležati i po 18 mjeseci u bačvama dok dođe u boce, a onda i na tržište. S nama je, dakako, vlasnik spomenute vinarije Mate Jerković.

Mate, evo, sredina je rujna, jematva u tijeku. Ove se godine nekako počelo ići ranije u berbu. Što možemo očekivati do kraja mjeseca od našeg imotskog grožđa?

Mi smo kao vinarija krenuli 12.rujna. Godina je sušna, loza je to dosta dobro podnijela. Loza voli stres i godina je iznimno dobra što urodom, što kvalitetom. Dosta ljudi nema gdje s grožđem jer nemamo vinariju. Ljudi imaju problem s otkupom grožđa i dosta će vinograda biti neobrano. Moramo početi obnavljati nove nasade.

Kakva je kujundžuša ove godine u našim vinogradima? Je li slador iznevjerio?

Godina je rodna, a slador nije iznevjerio. Omjer šećera i kiseline je dobar, od 16,3 do 16,8 šećer, dok je kod kiseline od 4,2 do 4,9. Mi to kontroliramo i nemamo problema.

I Vi u vinariji sigurno imate puno posla?

Nama je rujan uvijek prepun posla. Budemo i po 15 sati u podrumu. Naravno da uvijek počnemo s domaćom kujundžušom. Fermentacija se mora pratiti, ne možemo ju prepustiti slučaju. Nama je cilj zadržati kvalitetu i povećati količinu.

Cijene energenata struje, plina, hrane idu prema gore. Što će biti s vinom u budućnosti?

Mi smo nedavno o tome počeli i razmišljati. Kujundžuša je bila podcijenjena kao vino, a to je zapravo vrh hrvatskog vina. Vidite, kod mene je boca sada 35 kuna, a u budućnosti ta sorta bi mogla doseći cijenu do 50 ili 60 kuna, po botelji ili boci. Sigurno da će ljudi manje ići po restoranima i kafićima, a s ugostiteljima treba sjesti i razgovarati te više sudjelovati u našim sastancima kako bi prilagodili cijenu. Mišljenja sam da radimo dobra vina i da se bilo što drugo pored kujundžuše ne treba piti, kaže za kraj razgovora naš sugovornik i vlasnik vinarije Mate Jerković.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR

Imotski