Trogir slavi Dan Grada

MILANOVIĆ TROGIRANIMA: Posebno čuvajte ovaj kraj

Trogirani su svečanost Dana grada i njegovog zaštitnika Svetog Ivana Trogirskog​ počeli obilježavati u sklopu programa Stivanje 2023. još 6. studenog
Trogir: Zoran Milanović sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada TrogiraZvonimir Barisin/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović poručio je na sjednici trogirskog gradskog vijeća u povodu Dana grada kako taj kraj treba posebno čuvati​ zato što je jedan od onih prostora gdje se pokazuje koliko je čovjek u stanju živjeti u​ interakciji s prostorom i čuvati ga.

Govoreći o položaju i ulozi Hrvatske danas u svijetu ​kazao je da je Hrvatskoj mjesto za stolom NATO-a i Europske unije​, te da tu trenutno imamo neke​ materijalne koristi, međutim, sjedimo za tim stolom kao i mnogi drugi koji možda imaju​ iluziju da u tome sudjeluju.

-Zapravo ne sudjelujemo u donošenju odluka jer se odluke​ donose daleko od tog stola, odluke koje nas obvezuju dugoročno s visokim kamatama- rekao je.

Odluke tu to, nastavio je, koje se tiču svjetskog mira, odnosa među narodima, poretka stvari, dobra i zla,​ nameće se prava st​rana povijesti, kriva strana povijesti.

-Te velike, suhoparne, grandiozne​ ideje nisu nikada bile u skladu i sinkronizirane s osjećajem ovog čovjeka ovdje​- ustvrdio je Milanović​.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić je podsjetio da su posljednjih godina odradili velike infrastrukturne projekte: izgrađena je kanalizacija, riješeno odvajanje otpada, izgrađeni su vrtići, ali i solarne elektrane. Dodao je kako je posebno ponosan na stanje gradske blagajne, na činjenicu da nemaju neupisane djece u gradske vrtiće, što pripremaju izgradnju nove sportske dvorane, prometnica i stadiona, ali najviše što su promijenili “klimu” u gradu i pokazali da ništa nije nemoguće.

Trogirani su svečanost Dana grada i njegovog zaštitnika Svetog Ivana Trogirskog​ počeli obilježavati u sklopu programa Stivanje 2023. još 6. studenog. Svečanosti su se odvijale u Muzeju grada Trogira, u Kneževom dvoru, na trgovima, gradskoj knjižnici, u Katedrali sv. Lovre, na rivi i brojnim drugim mjestima. Održane su izložbe, koncerti, polaganja vijenaca, procesija, dodjele nagrada, nastupali su odrasli, ali i djeca.

U srijedu je u Galeriji Cate Dujšin Ribar održana večer pjesništva Duška Geića Jazikon ca kraju gre. Dan kasnije je u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira otvorena jubilarna izložba 120. godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trogir. Savjet mladih grada Trogira u subotu je organizirao u Galeriji Cate Dujšin Ribar Kviz na temu sv. Ivana Trogirskog, dok su u nedjelju navečer sve Trogirane i njihove goste zabavljali Trogirski glazbenici na koncertu Trogiru s ljubavlju.

Program Stivanja 2023. traje sve do sutra, a završava navečer velikim koncertom Tonyja Cetinskog na Trgu Ivana Pavla II.

Događanja
Politika
Trogir