Ministar Marko Pavić i župan Blaženko Boban dotaknuli se teme nove financijske omotnice

Ministar razvoja i fondova EU Marko Pavić razgovarao je sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom o provedbi europskih projekata na području županije za obračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine
DSC_7515

Ministar razvoja i fondova EU Marko Pavić razgovarao je sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom o provedbi europskih projekata na području županije za obračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. Uz župana Bobana, s ministrom su se sastali i zamjenik župana Ante Šošić, ravnatelj RERE Jozo Sarač, pročelnik županova kabineta Davor Pavić, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te načelnik Općine Sućuraj Ivan Slavić.

Ministar Pavić kazao je kako je Splitsko-dalmatinska županija u prošlom financijskom razdoblju (2014 – 2020) povukla oko 4,4 milijarde kuna iz EU i nacionalnih fondova za važne projekte poput aglomeracije, mosta Čiovo, projekti KBC-a Split, projekti županijskog Dom zdravlja itd. Iz Ministarstva su poduprli Županijske razvojne agencije s 480 milijuna kuna za pripremu projekata, a razvojnoj agenciji RERI je pripalo gotovo 20 milijuna kuna.

– S graničnim županijama u susjednoj BiH smo dogovarali kako ojačati kapacitete za pripremu projekta. Europskim novcem mijenjamo život građana Hrvatske i vjerujem da su građani osjetili bolji život zahvaljujući europskom novcu. U idućem razdoblju ćemo se koncentrirati na inovacije, zaštitu okoliša i ostanak mladih u Hrvatskoj. Novi proračun za razdoblje od 2021. do 2027. je još u raspravi, oko 300 milijardi eura je razlika u stavovima, a kompromis će biti negdje između. Cilj ove Vlade je da se zatvori razdoblje za vrijeme našeg predsjedanja Europskom Unijom i da se ne ponovi da fondovi kasne – rekao je ministar Pavić.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je glavni zaključak današnjeg sastanka taj da će se redovito nalaziti svako dva mjeseca s ministrom, ali i s načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina na kojima se provode projekti kako bi što bolje pripremili dokumentaciju za projekte.

-Tema današnjeg sastanka bila je priprema za Operativni program 2020 – 2027 kao i niz aktivnosti koje se rade na području naše županije uključujući i lokalne zajednice, općine i gradove s područja Splitsko dalmatinske županije. Suradnja s ovim ministarstvom je izuzetno kvalitetna, što najbolje govori podatak o brojnim projektima realiziranim u Splitsko dalmatinskoj županiji u suradnji s Ministarstvom. Danas smo dogovorili kako ćemo svaka dva mjeseca imati redovite sastanke na temu EU projekata na području naše županije i to uvijek uz nazočnost nekoliko načelnika ili gradonačelnika koji pripreme važne projekte a koji idu preko MRREUF – kazao je župan.

Nakon sastanka u županiji, ministar Pavić se u Imotskom sastao i s gradonačelnicima Imotske krajine.

Politika
Splitsko-dalmatinska županija