Na hvarskom heliodromu ponovno uništen sustav za noćno slijetanje helikoptera

Ovim su činom vandali ozbiljno ugrozili živote otočkih pacijenata jer se heliodrom koristi za potrebe hitnih medicinskih slučajeva

Čin nerazumnog vandalizma na heliodromu Hvar zgrozio je mještane. Na meti zasad nepoznatih počinitelja ponovno se našao sustav rasvjete za noćno slijetanje helikoptera, koji se koristi za potrebe hitnih medicinskih slučajeva.

Ovime su delinkventi još jedanput svjesno ugrozili živote otočkih pacijenata, a u svom pohodu u potpunosti su uništili konzolu upravljačkog sustava, oštetili signalne LED reflektore, iščupali elektroinstalacije te ukrali bateriju za solarno napajanje. Na svu sreću i prije svega zahvaljujući vještinama i prisebnosti pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva noćašnja hitna intervencija prošla je bez većih komplikacija.

Prema prvim procjenama, šteta koju su vandali počinili iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna, no iako Grad ubrzano radi na nabavci oštećenih dijelova, postoji mogućnost kako će do tada ostati bez hitnog helikopterskog prijevoza, ponajprije što je zbog neadekvatne rasvjete ugrožena sigurnost pacijenata, pripadnika HRZ-a i djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije.

S obzirom na to da je od prvog razaranja 2017. godine, ondje postavljen video-nadzor, iz Grada javljaju kako su snimke poslane na stručnu analizu te se, ako ništa drugo, nadaju skorašnjem pronalasku počinitelja.

Crna kronika
Hvar