Na Plitvicama obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Slava junaku!
Na Plitvicama obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovi?aKristina Stedul Fabac/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko” dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića.

Vijence za obilježavanje tzv. “Krvavog Uskrsa” položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao što su Udruga ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko ’90”, Udruga „Tigar ’90./’91. Rakitje”, Udruga Posebne jedinice policije „Kumrovec ’90.”, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsiječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

-To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu- kazao je.

Hrvatska policija je obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

-Na tu ulogu hrvatske policije smo itekako ponosni, a obljetnice koristimo ne bismo li mlađim generacijama poslali poruku kako je stvorena hrvatska država, tko ju je branio i tko je danas brani- poručio je Božinović.

Dodao je kako je od 2017. u specijalnu policiju uloženo 27 milijuna eura.

-Svo ulaganje u policiju, opremu i materijalni status čini taj posao atraktivnim- rekao je ministar.

Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao – što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

-Kao kršćani prosvijetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, krivo vrednovati žrtvu, ali Bog ne zaboravlja- poručio je Bogdan.

 

Aktualno
Događanja
Hrvatska