VAŽNA OBAVIJEST – Prokuhavajte vodu

Voda je kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za djecu, starije i imunoinsuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.
drops-of-water-578897_1280

Velika količina kiše koja posljednjih nekoliko dana neprestano pada, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita. Rezultati ispitivanja vode u pojedini dijelovima vodoopskrbnog sustava koji se snabdijeva pitkom vodom s izvorišta Jadro pokazuju da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti.

Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno – kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17 te očekujemo, kako će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za djecu, starije i imunoinsuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, djecu i stariju populaciju.

Split