Nikola Grabovac: Godina dobra za grožđe, u vinograde za 10-ak dana

Uoči ovogodišnje berbe i odlaska u vinograde po omiljeno sladilo iza vrućih ljetnih dana, razgovarali smo s jednim od vodećih stručnjaka na prostoru Imotske krajine, kada je u pitanju grožđe – Nikolom Grabovcem
Berba 2019

Uoči ovogodišnje berbe i odlaska u vinograde po omiljeno sladilo iza vrućih ljetnih dana, razgovarali smo s jednim od vodećih stručnjaka na prostoru Imotske krajine, kada je u pitanju grožđe – Nikolom Grabovcem. O tome kakvi su uvjeti ovogodišnje berbe i kada bi mogli u vinograde, više u sljedećim redovima.

Nikola, kakva je ovogodišnja kvaliteta grožđa u našim vinogradima?

Ova godina, iako vruća i sušna, za sada pokazuje jako dobre rezultate kvalitete grožđa. Iako se može očekivati malo manji urod nego prošle godine, ova godina bi trebala kvalitetom biti čak i bolja od prošle godine. Uvjeti za vrijeme dozrijevanja su bili primjereni, ali ipak uz sušno vrijeme i manjak vode što je dozvolilo grožđu zdravstveno stanje na visokoj razini, višu kvalitetu, ali i nešto manji urod, dijelom kao posljedica suše, proljetnog mraza i tuče.

Jesmo li imali dobru godinu za poljoprivredne kulture?

Godina je bila dobra za vinograde i grožđe, ali i za druge poljoprivredne kulture koje su imale mogućnost navodnjavanja, prije svega krumpir i papriku. Iako smo imali blagi proljetni mraz, on nije pogodio sve dijelove Imotske krajine podjednako. Treba naglasiti i da je početak vegetacije ove godine bio nešto kasniji od prosjeka, a travanj i svibanj su bili nešto hladniji od prosjeka.

Kada možemo očekivati početak berbe u Imotskoj krajini, pa i šire?

Iako je berba ranijih sorti vinove loze već počela, glavnina berbe se očekuje u idućim tjednima. Ovisno o vremenskim prilikama u idućih desetak dana, za očekivati je da će glavnina berbe naše sorte kujundžuše početi za desetak dana, u tjednu počevši od 20. rujna. Međutim, sve ovisi o vremenskim prilikama u idućim danima koje će uvelike odrediti rok berbe. Bilo bi idealno da u idućem periodu ne bude velikih oborina pa bi se i očekivanje visoke kvalitete grožđa moglo pokazati opravdanim.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR

Imotski