Nikola Grabovac: Očekivanja od berbe su velika, ova godina bila je jako dobra

Kako lagano idemo prema polovici rujna, tako nam se sve više bliži ovogodišnja berba grožđa uoči koje smo popričali s jednim od najpoznatijih imotskih vinara Nikolom Grabovcem

Kako lagano idemo prema polovici rujna, tako nam se sve više bliži ovogodišnja berba grožđa. Prognoze naših vinara uoči odlaska u vinograde su optimistične, a neki od njih već su u berbi. S jednim od najpoznatijih imotskih vinara Nikolom Grabovcem popričali smo uoči nadolazećeg vikenda.

Nikola, kada bi Imoćani mogli otprilike u vinograde?

-Kod nas, u Vinariji Grabovac, već je počela berba. Dosad smo obrali ranije sorte (Chardonnay i Sauvignon Bijeli), te sorte koje koristimo u proizvodnji pjenušca (Sivi i Crni Pinot te Chardonnay). Ono što većinu imotskih vinogradara zanima je, naravno, berba Kujundžuše, koja bi trebala početi u idućih desetak dana. Stalno pratimo stanje zrelosti te ćemo to i nastaviti kako bi odabrali optimalno stanje zrelosti.

Je li ovo dobra godina za imotsko vino odnosno Kujundžušu?

-Po svim parametrima koje smo dosad mjerili, izgledno je da bi ova berba mogla biti jedna od najboljih u zadnjih deset godina. Iako je još uvijek prerano govoriti, s obzirom na mogućnost nenadanih događaja kao što je tuča, možemo već sada reći da će berba biti jako dobra.

Kakva su očekivanja ovogodišnje berbe?

-Očekivanja su velika, ali i očekujemo zahtjevnu berbu. S obzirom da je ova godina bila jako dobra u smislu meteoroloških prilika, očekujemo veliku i kvalitetu i količinu uroda. Naime, treba podsjetiti da je u dobrom dijelu vegetativne sezone bilo dovoljno padalina pa nije bilo posljedica od suše, a isto tako nije bilo velikih vrućina već su temperature u većem dijelu ljeta bile u optimalnim granicama za dozrijevanje grožđa.

Je li korona kriza uzela maha i u hrvatskom vinogradarstvu?

-Sve grane gospodarstva i cjelokupno društvo je pogođeno pandemijom korona-virusa pa tako ni vinska industrija nije izuzetak. Ono što treba naglasiti je činjenica da su mnogi vinari pogođeni korona krizom u vidu plasmana vina, koje ostaje na zalihama u vinarijama. Također, ovo dodatno predstavlja problem za kapacitete prerade u nadolazećoj berbi pa su mnogi vinogradari još početkom ljeta išli u smanjivanje uroda tzv. „zelenom berbom”, koja će smanjiti urod, a povećati kvalitetu. Konkretno, u našem slučaju takvih problema nemamo, a i ona vina koja su zbog smanjenog obujma prodaje ostala na zalihama su vina koja su visoke razine kvalitete i dobra su za odležavanje.

FOTO I TEKST: DARKO LONČAR