Berba u punom jeku

Nikola Grabovac: Urod grožđa u dobrom zdravstvenom stanju, berba u skladu s očekivanjima

Nikola iz poznate vinarske obitelji Grabovac dao nam je svoje mišljenje o ovogodišnjoj berbi grožđa u imotskim vinogradima
Grabovac vino

Kada su u pitanju grožđe odnosno vino, prvi su u Imotskoj krajini po njegovoj kvaliteti i po tome ih znaju mnogi. Već krajem kolovoza počinju s berbom. Nikola iz poznate vinarske obitelji Grabovac dao nam je svoje mišljenje o ovogodišnjoj berbi grožđa u imotskim vinogradima.

Nikola, sredina je rujna i pravo vrijeme za berbu. Kakva je situacija u imotskim vinogradima za ovu godinu?

S obzirom na vegetacijsku godinu i na veliki pritisak bolesti očekivanja od berbe su bila manja nego za prethodne godine. Možemo reći da je u imotskim vinogradima dosadašnja berba u skladu s očekivanjima. Neki dijelovi imotskog vinogorja praktički neće ni imati berbe, ali na drugim mjestima imamo podatke o ispodprosječnom urodu, a na nekim mjestima i iznadprosječni urod.

Imamo li kvalitetan slador?

Sladori su zadovoljavajući u većini slučajeva, ali moram naglasiti da je ova godina nešto kasnija od prethodne pa se tako i tehnološka zrelost pomakla gotovo za tjedan dana u usporedbi s prethodnom. Naravno, sve će ovisiti i o vremenskim prilikama idućih dana. Ako ne bude previše kiše, sve sorte bi trebali doseći optimalnu tehnološku zrelost u iduća dva do tri tjedna.

Koliko su nepovoljne prilike proljetos utjecale na domaću vinovu lozu, a time i samu berbu?

Najveći utjecaj na manje prinose su imali vremenske prilike, bolje rečeno neprilike, u svibnju i lipnju. Međutim, nisu sva područja našeg vinogorja jednako pogođena i nisu sve sorte jednako pogođene. Može se reći da je zaštita vinograda zakazala i da se vinograde trebalo bolje zaštiti u kritičnom periodu velikih kiša i visoke vlage, ali isto tako treba reći da nije uvijek ni bilo moguće pravovremeno zaštiti vinograde zbog dugotrajnih kišnih perioda. Također, crne sorte vinove loze su manje bile pogođene bolešću. Sreća u nesreći je i rani pritisak bolesti na vinovu lozu pa je urod grožđa, iako manji, u jako dobrom zdravstvenom stanju.

Kakva je situacija kod vas što se tiče berbe, a i samog vina? Koncem kolovoza ako se ne varam počeli ste s berbom pinota i chardonnaya?

Kod nas je situacija zadovoljavajuća, pogotovo u vinogradima koji su na brdskim terenima. Upravo na tim vinogradima nije bilo velikog pritiska bolesti, a s obzirom na dosta kiše koje je bilo loza nije patila od suše pa su nam i urodi na nekim sortama bili i nešto veći od lanjskih. Počeli smo s berbom Sivog i Crnog Pinota te Chardonnaya koje koristimo u proizvodnji pjenušca pa je i njihova berba ranija, s nižim sladorima i višim kiselinama.

Nastavili smo s berbom Sauvignona Bijelog, Chardonnaya, Pošipa itd. Trenutno smo krenuli s berbom Kujundžuše s brdskih položaja koja je i nas iznenadila kvantitetom, ali i kvalitetom uroda. Očekujemo nešto manju berbu ukupno nego lani, ali smo zadovoljni s obzirom na sve neprilike koje su ove godine zadesile vinograde ne samo našeg vinogorja nego i puno šire.

Jesu li osobna predviđanja situacije u imotskim vinogradima do kraja mjeseca optimistična?

Uvijek treba biti optimističan. Veliki pritisak bolesti je naštetio vinogradima i grožđu, prvenstveno u smislu količina. Moramo biti svjesni da ovisimo o vremenskim prilikama i prihvatiti ovu godinu kakva je. Ona je nižeg uroda, ali više kvalitete i moramo ostati optimistični do kraja ove godine i nadati se boljoj 2024. godini.

RAZGOVARAO: DARKO LONČAR

Aktualno
Imotski
Ostalo
Proložac