Nove krizne mjere u Trogiru: cijena vrtića smanjena za 50%, ugostitelji i poslovni prostori oslobođeni plaćanja zakupa

wikipedija

Održan je sastanak gradonačelnika Trogira Ante Bilića, predsjednika Gradskog vijeća Ante Piteše i predsjednika klubova vijećnika SDP-a (Nives Karanušić) i HDZ-a (Marko Hrsto) na temu kriznih mjera uslijed epidemije koronavirusa, za stabilizaciju proračuna i održavanje likvidnosti proračuna Grada Trogira te za pomoć građanima.

Tom su prilikom među ostalim dogovorene sljedeće mjere: odgoditi sve investicije koje nisu započete, ovo se ne odnosi na – sanaciju deponija, reciklažno dvorište, vrtić Plano, rekonstrukciju Put Dragulina.  Za sve radove za koje su potpisani ugovori za izvođenje ili ugovori o sufinanciranju (PŠU Lokvice) uputit će se pisana obavijest o nastupu više sile te će se ugovori staviti u mirovanje.

Obustavljaju se sve narudžbe koje nisu hitne naravi i koje nisu nužne za funkcioniranje Grada, za sve narudžbe neovisno o iznosu potrebno je dobiti suglasnost gradonačelnika (mailom). Također, dogovoreno je kako isplate udrugama treba svesti na minimum, osim TOMS-u i Crvenom križu. Plaćanje vrtića od strane roditelja za ožujak umanjit će se za 50 posto, te će se pratiti razvoj situacije.

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori koji budu zatvoreni zbog odluka Stožera Civilne zaštite za period dok su zatvoreni oslobodit će se obaveze plaćanja zakupa prostora u gradskom vlasništvu i plaćanja zakupa štekata. Gradskim ustanovama daje se na znanje da zaustave preuzimanje novih obaveza.

Što se tiče uskrnica za umirovljenike ispitat će se mogućnost njihove isplate na žiro raču, a zabranjuju se sva službena putovanja.

– Bilo je potrebno uvesti mjere štednje i osigurati normalno funkcioniranje Grada u narednom periodu. Razmišljali smo o scenarijima pada proračuna za 15, ali i za 50 posto. Situacija je izvanredna i morali smo joj se prilagoditi, a sve radimo u cilju da osiguramo zaštitu zdravlja i života građana. Ako bude potrebna hitna sjednica Gradskog vijeća, pronaći ćemo način i održati je – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Ponovimo da su u srijedu određeni novi kontakt brojevi za pomoć starijima i bolesnima te za one koji se žele uključiti i volontirati na cijelom trogirskom području: za Trogir 881 950, za Okrug 091 2006 166 (Bruna Dadić), za Marinu 099 7066020 (Katarina Jerković Kazoti) te za Seget 098 225 111 (Ivo Sorić).

Svi brojevi dostupni su od 9 do 14 sati, poručili su iz Grada Trogira.