Obilježena godišnjica osnutka “Škverskog bataljuna”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče u "Parku hrvatskih mučenika" u krugu splitskog brodogradilišta, danas je obilježena 30-ta godišnjica osnivanja II. policijskog bataljuna MUP-a, poznatijeg kao "Škverski bataljun"
uvdr2brodosplit.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče u “Parku hrvatskih mučenika” u krugu splitskog brodogradilišta, danas je obilježena 30-ta godišnjica osnivanja II. policijskog bataljuna MUP-a, poznatijeg kao “Škverski bataljun”.

Vijence su položili predstavnici brojnih braniteljskih udruga, Uprave Brodosplita, Županije splitsko-dalmatinske, a u ime Grada Splita vijenac je položio voditelj Odsjeka za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina. U ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Brodosplit okupljenima se obratio Mario Tomasović kazavši, među ostalim, kako je “Škverski bataljun” bio začetak stvaranja hrvatske vojne sile.

-Te davne jeseni prije okruglo 30 godina splitski škver je bio epicentar obrane pred galopirajućom agresijom JNA. David se spremao za obranu od Golijata – naglasio je Tomasović.

Podsjetimo, 16. listopada 1990. godine u brodogradilištu je ustrojen II. policijski bataljun rezervnog sastava MUP-a, sastavljen većinom od škverana. Postrojba je u početku imala zadaću čuvanja vitalnih objekata u samom brodogradilištu, ali i Splitu, Solinu i Kaštelima. Ubrzo su se škveranima priključile i dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća. U lipnju 1991. “Škverski bataljun” postaje 114. brigada HV-a, prva pričuvna brigada Zbora narode garde.

Događanja
Split