Od 1. ožujka kutija cigareta dvije kune skuplja

Povećanjem trošarina na duhan, alkohol, kavu i bezalkoholna pića od 1. ožujka ove godine, državni proračun bi do kraja godine trebao uprihoditi oko pola milijarde kuna, ali uglavnom zahvaljujući skupljim cigaretama
A9y72qWw_cigarete_pusenje_032515

Od 1. ožujka ove godine povećavaju se trošarine na duhan, alkohol, kavu i bezalkoholna pića, od čega se očekuje da državni proračun uprihodi oko pola milijarde kuna. Najveći prihod očekuje se od poskupljenja cigareta, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ministarstvo financija u obrazloženju povećanja trošarina na duhanske proizvode navode kako utjecaj na maloprodajne cijene cigareta nije veći od 2 kune.

-Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine na cigarete postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje duhanskih prerađevina, a sukladno, između ostaloga, i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije- navodi Ministarstvo financija.

Povećane su specifična i minimalna trošarina na cigarete (za 1000 komada s 335 kuna na 370 kuna, te sa 755 kuna na 824 kune), dok se neće mijenjati one za sitno rezani duhan, cigare, cigarillose i e-tekućinu.

Kada je riječ o alkoholu, za 13,2 posto porast će trošarina na etilni alkohol. Državnom proračun to bi ove godine trebalo donijeti 34,5 milijuna kuna. Dodatno oporezivanje bezalkoholnih pića i kave proračunu bi trebalo osigurati oko 72 milijuna kuna, donosi Jutarnji list.

Aktualno
Hrvatska
Politika