Popis stanovništva u proljeće 2021., u Sabor upućen zakonski prijedlog za provođenje

U Hrvatskoj će se u proljeće 2021. provesti popis stanovništva, a za njegovu provedbu u proračunu se osiguralo 177,3 milijun kuna
PXL_300120_27753095

U Hrvatskoj će se u proljeće 2021. provesti popis stanovništva, a Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona kojim se regulira to najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj.

-Popis je najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje s obzirom na brojnost obuhvaćenih jedinica te najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje. Podaci koji se prikupljaju Popisom nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja- rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Predloženim Zakonom uređuje se priprema, organizacija i provedba Popisa i ostala važna pitanja za njegovu provedbu.

Popisa će trajati od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. godine, a za njegovu provedbu u proračunu se osiguralo 177,3 milijun kuna.

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku (DZS) u suradnji s tijelima državne uprave i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima se osnivaju županijska popisna povjerenstva i Popisno povjerenstvo Grada Zagreba, odnosno popisna povjerenstva ispostava, te popisni centri za područje grada ili općine.

Na području Republike Hrvatske dosad je provedeno 16 popisa.

Aktualno
Hrvatska
Politika