Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike

HZZ je izmijenio kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izmijenilo je kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.

Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak odlučeno je da poslodavac može ostvariti pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak ukoliko je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 7. travnja, a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, poslodavac ostvaruje pravo na potporu za mjesece travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca.

Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu. Također, omogućeno je ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka, kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HZZ-a. Nadalje, povećan je iznos potpore na 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji, ukoliko imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze, napominje se. Tom odlukom Upravno vijeće HZZ-a uvažilo je prijedloge poslodavaca – Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno sa 7. travnja odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine. Oni zahtjevi koji će biti zaprimljeni u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj, dok će se za zahtjeve zaprimljene od 8. svibnja do 7. lipnja odobravati isplata troškova plaće za svibanj, ističe se u priopćenju.