Povodom jubilarnih 90 godina postojanja predstavljena monografija “Lovrinac”

Monografiju autorski potpisuje Herci Ganza

U gotičkoj dvorani splitskog gradskog Muzeja, održano je predstavljanje monografije o tamošnjem groblju Lovrinac. Monografiju je izdalo poduzeće Lovrinac povodom 90 godina postojanja groblja, dok je autorski potpisuje Herci Ganza.

– Zamislimo se samo koliko je to tuge, pijeteta i uspomena na jednom mjestu. Upravo su sarkofazi i grobovi pouzdani svjedoci života, tumači sudbina, svjetonazora, škrinja nezaborava, ali i spomenici savjesti, poručila je okupljenima autorica te istaknula podatak da je preko 100 tisuća osoba pronašlo posljednje počivalište na Lovrincu.

Predstavljanju je nazočio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Ovo nije obična monografija o Lovrincu. Ovo je monografija o memoriji Splita, o njegovoj baštini, običajima, o njegovoj prošlosti, ali i našem svakodnevnom životu. Memorija je izuzetno važna. Ona pokazuje da su i neki drugi prije nas ovdje živjeli, koračali i gradili naš grad. Ova knjiga na lijep, pitom način pokazuje koliko zavrjeđujemo biti baštinici ljudi pokopanih na Lovrincu, rekao je gradonačelnik te se prisjetio kako ovaj jubilej koincidira sa 60. obljetnicom rušenja groblja na Sustipanu.

Događanje je okupilo brojne posjetitelje, među njima predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave, kao i udruga kulturne baštine te onih proisteklih iz Domovinskog rata.

Događanja
Kultura
Split