Predsjednica predstavila program za predstojeće izbore

Program sadrži sedam točaka: razvoj, identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoj program kojim će se na nadolazećim predsjedničkim izborima boriti za drugi mandat na Pantovčaku. Uz slogan “Predsjednica, jer Hrvatska zna” i “Optimizam u Hrvatsku”, program sadrži sedam točaka: razvoj, identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

U svom uvodu, Kolinda je istaknula kako želi biti čimbenik okupljanja i spajanja, dok je u osvrtu na svoj dosadašnji mandat samouvjereno istaknula Inicijativu triju mora te da je Hrvatsku pozicionirala u srednju Europu i Mediteran. Na temu razvoja, predsjednica stavlja obitelj u središte svih aktivnosti te napominje kako će predložiti raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, kao i povezati iseljenu i domovinsku Hrvatske.

Ustrajat će na provedbi mjera brendiranja zemlje, kao i očuvanja jezika i identiteta ponajprije na školama, fakultetima i učilištima, a nastavit će aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila te na ostvarivanju prava Hrvata iz BiH. U tome će joj svakako pomoći hrvatska pravednost, četvrti stup programa koji naglasak stavlja na ljudsko dostojanstvo.

Obrazložila je kako će se i dalje boriti za riješenje problema blokiranih građana, zauzimat će se za pojačanu edukaciju mladih i društvenu skrb o trudnicama, ali i za odgoj bez predrasuda, nerazumijevanja i sukoba. U dijelu koji se odnosi na demokraciju, predsjednica je predstavila načine na koji će učvrstiti temeljne demokratske norme predloživši povećan broj preferencijskih glasova, a zalaže se i za pravo građana, da se o važnim pitanjima mogu izjasniti referendumom. Naposljetku, obećala je ustrajati na osnaživanju Hrvatske vojske i policije te energetskoj neovisnosti Hrvatske, kao i stvoriti platformu za umrežavanje domaćih znanstvenika.

Predstavljanju su nazočili najviši državni i stranački dužnosnici, poduzetnici, umjetnici i sportaši. Inače, na ovaj je dan prije pet godina, Kolinda objavila program za svoj prvi, a kako se i ispostavilo, osvojeni mandat.

Aktualno
Hrvatska
Politika