Predsjednica predstavile 34 preporuke za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj

Spomenute je, također moguće odmah usvojiti i implementirati, dok bi njihov učinak, kako kaže, bio osjetan već u kratkom roku

U Uredu predsjednice održan je drugi u nizu okrugli stol na temu fiskalne decentralizacije i regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Tom je prilikom, Grabar-Kitarović predložila 34 konkretne preporuke, nastale u okviru Radne skupine čiji su članovi predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika.

Predsjednica je istaknula kako joj cilj nije bio ponuditi načelne mjere, nego skup konkretnih preporuka koje na operativnoj razini predlažu precizne korake za unaprjeđenje sustava. Njihova krajnja svrha je ojačati razvojne potencijale, društvena kohezija, veća kompaktnost upravljanja razvojem te ukupno snaženje društva i države za suočavanje s izazovima i ugrozama. Spomenute je, također moguće odmah usvojiti i implementirati, dok bi njihov učinak, kako kaže, bio osjetan već u kratkom roku.

Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će predstavljene preporuke naići na plodno tlo te da će barem dio njih vrlo brzo biti usvojen.

Aktualno
Hrvatska
Politika