Predsjednički izbori 22. prosinca

Na održanoj sjednici Vlade, donijeta je Odluka o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske

Na održanoj sjednici Vlade, donijeta je Odluka o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Ministar Ivan Malenica istaknuo je da vodeći računa o rokovima o raspisivanju izbora koje se moraju poštivati i rokovima koji se odnose na obavljanje svih izbornih radnji i moguća ponavljanja izbora, prijedlogom ove odluke predlaže se dan održavanja izbora u nedjelju, 22. prosinca.

– Od dana stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, odnosno 21. studenoga, počinju teći rokovi za obavljanje izbornih radnji koje su dužni poštovati svi sudionici u postupku izbora, kazao je Malenica.

Također, donesena je i Odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike Hrvatske. Ministar Malenica kazao je da je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe i referenduma propisano da visinu naknade troškova izborne promidžbe utvrđuje Vlada svojom odlukom, najkasnije 7 dana od dana objave odluke o raspisivanju izbora.

– Pravo na naknadu troškova izborne promidžbe na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske imaju kandidati koji na izborima dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača. Naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje se iz državnog proračuna Republike Hrvatske, a ne smije se isplatiti kandidatima u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe, rekao je dodavši da se sredstva za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike Hrvatske raspoređuju razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora.

– U državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu za naknadu troškova izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike Hrvatske osigurana su sredstva u iznosu od 2,8 milijuna kuna, rekao je Malenica.

Aktualno
Hrvatska
Politika