Predstavljen zbornik radova “I bi svjetlo” o 100. obljetnici elektrifikacije Splita

Električnu rasvjetu Split je prvi put dobio 12. srpnja 1920., a tri poslije osvijetljena je Riva

Ivo Cagalj/PIXSELL

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu predstavljen je zbornik radova “I bi svjetlo” sa znanstvenog skupa održanog lani u listopadu u povodu 100. obljetnice elektrifikacije Splita.

Električnu rasvjetu Split je prvi put dobio 12. srpnja 1920., a tri poslije osvijetljena je Riva. Prije toga su, prema riječima arhitekta Stanislava Stanka Piplovića, građani samoinicijativno benzinskim strojevima osvjetljivali svoja mjesta.

-Kad je Austrija bila ovdje, Split je bio jedan mali neugledni gradić i tek krajem njihove uprave počeli su se rješavati veliki komunalni problemi. Grad je tada dobio željeznicu, luku i vodovod, a i elektriku. Elektrika je značila veliki napredak nakon plinskih ferala i uljanica. U Splitu je na Rivi bila prva električna svjetiljka ispred Lučke kapetanije- rekao je Piplović.

Istaknuo je da je Split 1924. imao 300 javnih svjetiljaka, a privatne tvrtke i građani više od 1200. Već 1925. osvijetljena su i obližnja sela Vranjic, Solin i Mravince.

-Brač je napravio dosta dobre uređaje, nakon sitnih i malih centrala, spojili su se kabelom s kopna na Brač, Hvar i Šoltu, a elektrifikacija Kaštela išla je dosta brzo jer se u Divuljama napravila hidroavionska baza ratne mornarice- rekao je Piplović, koji je do detalja, godinu po godinu, pisao o elektrifikaciji grada pod Marjanom.

Zbornik je tiskan u izdanju Muzeja grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine Split, a sunakladnik je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

-Ovaj zbornik kruna je skupa, svi izlagači koji su sudjelovali na tom događaju poslali su svoje radove pa je plod toga monografija od 450 stranica koja govori o početcima elektrifikacije u cijeloj Dalmaciji- rekao je splitski povjesničar, suurednik zbornika Marijan Čipčić.

Oglasi