Predstavnici Europske investicijske banke u Splitu: Zajmovi EIB-a u kombinaciji s nepovratnim europskim novcem

Predstavnici Europske investicijske banke zajedno s domaćinima obišli su gradilište središnje zgrade Tehnološkog parka Split i žnjanski plato

Grad Split

O dugoročnim zajmovima Europske investicijske banke koji bi se kombinirali s nepovratnim novcem iz Europske unije, razgovaralo je izaslanstvo te banke s domaćinima u Splitu, izvijestila je splitska gradska uprava.

-Protekla dva dana u Splitu je boravila delegacija Europske investicijske banke radi procjene financijskih i institucionalnih kapaciteta Grada Splita vezanih uz mogućnost korištenja tzv. okvira za gradove (Framework loan). Riječ je o dugoročnim zajmovima koji se mogu kombinirati s bespovratnim sredstvima Europske unije, a kojima ova banka, čiji je dioničar nakon ulaska u Europsku uniju postala i Hrvatska, podržava snažniji razvoj gradova diljem Europe- navodi se u priopćenju gradske uprave.

Kako se objašnjava, tijekom boravka predstavnika Europske investicijske banke u Splitu u Gradskoj upravi održani su intenzivni sastanci na kojima je sudjelovao gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim zamjenicima, predstavnici gradskih služba i gradskih tvrtaka koje sudjeluju u organizaciji urbane mobilnosti te planiranju, izgradnji i održavanju javne infrastrukture. Također, predstavnici Europske investicijske banke zajedno s domaćinima obišli su gradilište središnje zgrade Tehnološkog parka Split i žnjanski plato.

Grad Split upoznat je i s tehničkom pomoći koja bi njemu i njegovim društvima mogla biti na raspolaganju u sklopu zajma, a riječ je o JASPERS, ELENA i InvestEU konzultantima koji u fazi planiranja strateških projekata savjetuju korisnicima kako optimizirati projekte i učiniti ih prihvatljivima za financiranje nepovratnim novcem iz Europske unije, stoji u priopćenju. Napominje se kako se gradovi u Hrvatskoj dosad nisu koristili takvim modelom financiranja razvojnih projekata pa je Split, nakon provedene procjene, korak bliže tome da postane naš prvi grad koji će se pridružiti razvijenim europskim gradovima u korištenju toga financijskog mehanizma.

Oglasi