Premijer Plenković otvorio rekonstruiranu zgradu Franjevačkog samostana

U obnovljenom samostanu studij Hotelijerstva i gastronomije

Matko Begovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu u Makarskoj na svečanosti otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta, na kojem će moći studirati 150 studenta.

Premijer Plenković je istaknuo je kako se ovim studijem u Makarskoj obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj bilo prije 300 godina.

-Ovaj studij je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju- poručio je Plenković i istaknuo kako njegova Vlada ulaže u obrazovnu infrastrukturu toliko da se teško itko može sjetiti tolikih ulaganja.

-Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće- rekao je i najavio da će uskoro biti raspisan “veliki natječaj za obnovu škola”.

-Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama- rekao je predsjednik Vlade i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz.
Premijer Plenković pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je rekao kako je danas velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad. Spomenuo je zasluge političara iz suprotne, HDZ-ove opcije splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Boban i bivšeg gradonačelnika Juru Brkana.

-Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj- kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne “političke boje”.

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 metra četvornih površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

 

Oglasi