Preminuo je dvostruki hrvatski oskarovac Branko Lustig

Poznati nas je producent svjetskog glasa napustio u 87. godini života

Hrvatska je posljednjih dana obavijena u crno. U ovome su nas tjednu napustili glumac Martin Sagner, potom teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac, a sada i hvaljeni filmski producent svjetskog glasa Branko Lustig.

Lustig je rođen 1932. godine u Osijeku, a s obzirom na svoje židovsko podrijetlo, još kao dijete bio je zatočenik koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Svoje je iskustvo kasnije pretočio u Spielbergov film “Schindlerova lista” za kojeg je nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najboljeg producenta. Potonju je osvojio i za film Ridleyja Scotta “Gladijator”, dok je u svojoj karijeri kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent snimio više od 100 domaćih, koprodukcijskih i inozemnih filmova.

Od ostalih uradaka valja istaknuti blockbustere Kraljevstvo nebesko, Američki gangster, Pad crnog jastreba, Hannibal i Mirotvorac, dok je u ovoj godini, također proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima.

Aktualno
Hrvatska