Prijedlog je na stolu – povećanje plaće za 10,4 posto do kraja sljedeće godine, odluka je na prosvjetarima

Ponuda je stavljena na referendum koji će se u školama provoditi danas i sutra

U osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske danas i sutra provodi se referendum o posljednjem prijedlogu Vlade vezanim za povećanje plaća prosvjetara. Novim paketom, plaće bi se u 2020. godini povećale za 10.4 posto, što je rezultat dvodnevnih maratonskih sastanaka Vlade i predstavnika sindikata. Naravno, povećanje neće uslijediti odmah, nego po principu malo po malo i kroz razne instrumente.

Pojedinačno to izgleda ovako: 1. prosinca plaća će se povećati za tri posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovora, zatim ponovno 1. siječnja za dva posto kroz kolektivni ugovor. Tome slijedi povećanje 1. lipnja za dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz granski te još jednom 1. listopada za dva posto. Naposljetku, ako se do početka prosinca sljedeće godine ne donese uredba o koeficijentu složenosti poslova, premijer je najavio dodatnih jedan posto.

Sindikati su ostali suzdržani od komentara, poručivši kako ništa neće sugerirati svojim članovima jer, naposljetku, to nije ono što su tražili. Kako ponuda ne zadovoljava njihove krajnje zahtjeve, odluka je na prosvjetnim djelatnicima s obzirom na to da je riječ o njihovim plaćama, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Dok se prosvjetari izjašnjavaju hoće li nastaviti sa štrajkom ili ne, jedna stvar je, prema riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, izgledna – a to je da će se tekuća školska godina produžiti.

Aktualno
Hrvatska