PROSVJED U PROLOŠKOJ OAZI MIRA Nestalo kupalište mnogih generacija Proložana

Proložani se ne mire s onim što ih je snašlo. Oni će se za svoje Badnjavice boriti jer ih previše vole da bi od njih samo tako odustali

Imoćani vole reći da se najbolje osjećaju u svom Modrom jezeru, to je njihov omiljeni dnevni boravak. A Proložani? „Ne pitaj ih što ih veže za – Badnjavice”. To je njihov dnevni boravak, koji im je sada narušen, a žele ga itekako natrag.

Naime, njihov dnevni boravak, omiljeno kupalište i oaza mira Badnjavice više nisu što su bili, a sve to iz nekog i nečijeg oholog razloga ili interesa. Nestalo je poznato kupalište mnogih generacija Proložana, nestali su slapovi, nestalo je sve ono što su imali. Ostala je tek kula na vrhu kanjona.

Jedan bager i kamion promijenili su sve, no dok god im „gori u tilu, a žulj rane stišće”, ima nade. Proložani se ne mire s onim što ih je snašlo. Oni će se za svoje Badnjavice boriti jer ih previše vole da bi od njih samo tako odustali. Ljubav je to ostavljena od davnina, da se njeguje i čuva. U utorak većina stanovnika tog pitomog mjesta Imotske krajine stala je i prosvjedovala kod Male mostine u samom kanjonu, odlučna u namjeri vratiti ono što im pripada.

Bager je još u blizini i za sada ugašen, a za komentar o novonastaloj situaciji u Prološcu, pitali smo Hrvoja Garca iz udruge KUM Proložac, koji se našao u blizini prosvjeda.

– Dvojaki su osjećaji. S jedne strane sam revoltiran što je kupalište praktički zatrpano, a s druge strane sam sretan što se toliki broj Proložana odazvalo prosvjedu i prosvjednoj šetnji. Time su pokazali da im Badnjavice predstavljaju ne samo „lokvu”, nego doista jedno mjesto za odmor. Mnogi su tu i odrasli – kaže Garac.

Upitan za daljnji razvoj situacije, Garac odgovara: – Što se tiče daljnje situacije, mi smo tu u vakuumu. Imamo Hrvatske vode kao investitora u ovaj prostor, a imamo i lokalnu zajednicu odnosno stanovnike, koji nisu suglasni s ovom vrstom radova i po mojoj logici jedino što sad možemo napraviti je organizirati zajednički sastanak i da na tom sastanku između Hrvatskih voda, vodstva općine i zainteresirane javnosti saznamo sve detalje projekta, koji su njegovi ciljevi i opravdana svrha, koja bi bila eventualna korist za zajednicu i da na tom sastanku stanovništvo iznese svoje zahtjeve.

Na pitanje da li misle riješiti ovaj problem s Hrvatskim vodama do nedjelje jer bi se tada prema pisanju medija trebao održati i masovni prosvjed u mjestu, ako se bager, naravno, ne bi povukao iz kanjona, Garac smiruje situaciju, nadajući se kako nedjeljnih prosvjeda u Prološcu neće biti, već da će se postići dogovor.

– Dugo je do nedjelje. Idemo korak po korak. Mislim da se sastanak s Hrvatskim vodama može organizirati do nedjelje, tako da te prosvjede izbjegnemo, ako postoji dobra volja. U suprotnom se bojim da će se prosvjed morati organizirati, ako se, jasno, naši zahtjevi ne uzmu u obzir – kaže za kraj razgovora Hrvoje Garac.

Neizvjesnost nije poželjna, a bez borbe Proložani neće vratiti ono što toliko žele.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR